Rajdowcy dla Życia odwiedzili Fundację Małych Stópek

Rajdowcy dla Życia odwiedzili Fundację Małych Stópek

W sobotę 27 czerwca ruszył rowerowy „6. Rajd dla Życia”, organizowany przez Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży. Jednak zanim rajdowcy znaleźli się wraz ze swoimi rowerami na drodze, w piątkowy wieczór gościliśmy ich w siedzibie Fundacji Małych Stópek.
Porozmawialiśmy, nakarmiliśmy pielgrzymów i wspólnie wsparliśmy się dobrym słowem w podejmowanych działaniach na rzecz obrony życia nienarodzonych. Krótkie, lecz niezwykle budujące spotkanie. Życzymy pielgrzymom dobrej drogi.
Czym jest inicjatywa Rajdu dla Życia?
Celem Rajdu jest promocja Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego. W miejscowościach, przez które prowadzi trasa, bezpłatnie rozprowadzane będą materiały Pro-life. Inicjatywa ma charakter pielgrzymki życia przez polską ziemię, nie brakuje zatem wspólnej modlitwy za dzieci poczęte oraz świadectwa.
Swojego poparcia inicjatywie udzielił znany kierowca rajdowy – Krzysztof Hołowczyc, który motywuje nas słowami – Życie to największe wyzwanie.
W tym roku dodatkowym motywem Rajdu jest promocja Światowych Dni Młodzieży Kraków 2016. Stąd logo zawiera w sobie kolory ŚDM oraz odniesienie do formy sztafety, w której młodzi przekazują sobie relikwie bł. Karoliny Kózkówny – swojej patronki, dodany do tego został kolor zielony – który jest kolorem życia.
Cztery grupy rowerowe pokonają łącznie 2260 km, jadąc przez 22 diecezje, 13 województw.
Trasy:
Czerwona: Świnoujście – Giżycko, od 27.06 do 04.07.2015, 630 km.
Żółta: Giżycko – Przemyśl od 05.07 do 13.07.2015, 570 km
Niebieska: Przemyśl – Świdnica od 12.07 do 21.07.2015, 580 km – zgłoszenia: ksm.lublin@gmail.com i tel. 81 532 13 95, koszt 230 zł, termin zgłoszeń upływa 09.07.2015.
Zielona (rowerowa bądź skuterowa w zależności od ilości zgłoszeń): Świdnica – Świnoujście w terminie od 20.07 do 28.07.2015 (rowery), w terminie od 20.07 do 25.06.2015 (skutery), 480 km – zgłoszenia: biuro.ksmdl@gmail.com i tel. 513 129 362, koszt: 300 zł (rowery); 200 zł (skutery) paliwo we własnym zakresie, termin zgłoszeń upływa 16.07
Informacji o Rajdzie, relacja z trasy na www.rajddlazycia.pl, gdzie będzie dostępna interaktywna mapa z aktualnym położeniem rajdowiczów.