Nie udała się aborcja, udało się dzieciobójstwo?

Nie udała się aborcja, udało się dzieciobójstwo?

Po interwencji Instytutu Ordo Iuris Rzecznik Praw Pacjenta wszczął postępowanie wyjaśniające w sprawie podejrzenia uśmiercenia dziecka narodzonego w trakcie późnej aborcji.

Po zapoznaniu się z materiałem dowodowym śledztwa prowadzonego przez Prokuraturę Rejonową w Opolu (4 Ds. 8/15), Rzecznik Praw Pacjenta wszczął postępowanie wyjaśniające w celu ustalenia czy doszło do naruszenia prawa dziecka do świadczeń zdrowotnych. Zarówno śledztwo, jak i czynności Rzecznika Praw Pacjenta, toczą się wskutek interwencji podjętej przez Instytut Ordo Iuris.

W grudniu 2014 r. Instytut Ordo Iuris informował o pozyskanej z pojedynczego źródła informacji o tym, że pod koniec sierpnia 2014 r. w jednym z opolskich szpitali doszło do uśmiercenia dziecka, które przeżyło późną aborcję eugeniczną. Z przekazanych informacji wynikało, że lekarze podjęli się wykonania aborcji dziecka z Zespołem Downa. W trakcie aborcji doszło do komplikacji i dokonano cięcia cesarskiego. Dziecko przyszło na świat żywe. Przecięto pępowinę oraz zważono je. Waga noworodka w chwili przyjścia na świat wynosiła około 600 g. Dziecko oddychało samodzielnie i bardzo głośno krzyczało. Serce pracowało prawidłowo, a dziecko przejawiało silną wolę przeżycia. Personel szpitala zdecydował się przyjąć je oficjalnie na oddział i umieścić w inkubatorze. Dziecko przebywało tam przez około 4 godziny, w trakcie których narządy funkcjonowały jak u zdrowego noworodka. Pomimo tego, wedle pozyskanej informacji, na wyraźne żądanie lekarzy przeprowadzających aborcję, odstąpiono od opieki nad dzieckiem oraz od ratowania mu życia. Nie podjęto żadnych czynności umożliwiających noworodkowi przeżycie, w tym czynności reanimacyjnych. Dziecko zmarło.

W związku z tym, Instytut Ordo Iuris złożył zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa zabójstwa z art. 148 § 1 kodeksu karnego. Pozostawienie samodzielnie oddychającego dziecka bez opieki w celu jego uśmiercenia stanowi bowiem zbrodnię zabójstwa.

Po zapoznaniu się z materiałem dowodowym zebranym przez Prokuraturę Rejonową w Opolu (sygn. akt 4 Ds. 8/15) obejmującym protokoły z zeznań świadków, Rzecznik Praw Pacjenta zdecydował się na wszczęcie postępowania wyjaśniającego w celu ustalenia, czy doszło do naruszenia prawa zabitego dziecka do świadczeń zdrowotnych, o których mowa w art. 6 ust. 1, art. 7 oraz art. 8 ustawy z 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta.

źródło: Gość.pl