Zmusić katolików do eutanazji. Precedensowy proces w Belgii

Katolicki ośrodek opiekuńczy w Belgii nie chciał uczestniczyć w procedurze zabijania starszej pani. Jej córka zabrała ją z ośrodka, zabiła przy pomocy lekarzy w domu, a teraz wytoczyła proces katolikom.
Rodzina starszej, chorej na raka kobiety, która chciała zostać eutanazjowana, wytoczyła proces katolickiemu domowi opieki pod wezwaniem św. Augustyna w Diest, który odmówił wezwania lekarza, który miał zabić chorą. Rodzina Mariette Buntjens odebrała ją więc z domu opieki, przeniosła do prywatnej rezydencji i tam oddała w ręce eutanazisty w lekarskim fartuchu. Obecnie zaś Nadine Engelen, córka zabitej wytoczyła proces domowi opieki i oskarżyła go o to, że naraził on chorą na „cierpienie mentalne i fizyczne”. Dlaczego? Bo nie mogła ona zostać zabita w jego murach!

Zdaniem oskarżającej eutanazja była szykowana od wielu miesięcy, a została odłożona, bo… dom opieki odmówił uczestnictwa w niej. – Mama z tego powodu bardzo cierpiała – przekonuje Engelen. Odpowiedź Kościoła jest w tej sprawie całkowicie jednoznaczna. – Żadna placówka katolicka nie może uczestniczyć w procedurze eutanazji. I to w żadnych okolicznościach – podkreśla nowy arcybiskup Brukseli Jozef De Kesel.

Kobieta skierowała sprawę przeciwko domowi opieki do sądu cywilnego w Louvain w kwietniu. Cel jest zaś bardzo prosty: sprawdzenie, czy instytucje katolickie mogą odmówić uczestnictwa w zabijaniu chorych. Prawo belgijskie nie pozostawia wątpliwości, że odmówić zabijania może lekarz, nie jest jednak jasne, czy to samo dotyczy całych placówek. I właśnie to ma sprawdzić sąd.

Proces ten jest elementem silnego nacisku na Kościół i instytucje katolickie, by ten pozwolił na zabijanie w swoich placówkach. Od dawna liberalni politycy i czołowi eutanaziści przekonują, że państwo powinno pozbawić finansowania placówek katolickich, o ile te odmówią zabijania pacjentów. Jeden z pionierów zabijania chorych dr Wim Distelmans wprost stwierdza zaś, że liczba placówek katolickich w Belgii jest ogromnym problemem. – Jeśli prawo do eutanazji nie będzie przez nie respektowane będziemy mieć problem – podkreślił.
I jak pokazują inne przykłady wcale nie jest wykluczone, że władze wymuszą albo likwidację ośrodków albo ich laicyzację. W Wielkiej Brytanii już teraz zakazano działania katolickim ośrodkom adopcyjnym, bowiem odmówiły one przekazywania do adopcji dzieci parom homoseksualnym. Nie widać więc powodów, by w ten sam sposób nie potraktować szpitali i ośrodków katolickich w Belgii i nie wymusić na nich albo rezygnacji z finansowania albo zabijania pacjentów.

Tomasz P. Terlikowski

źródło: Fronda.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować