Konferencja: Instytucje broniące życia

Konferencja: Instytucje broniące życia

W związku z Narodowym Dniem Życia i Dniem Świętości Życia 4 kwietnia na KUL, odbyła się VII Międzynarodowa Konferencja im. ks. prof. Tadeusza Stycznia, pt. „Instytucje broniące życia”.

Wykłady i prezentacje dotyczyły wartości życia, inicjatyw ustawodawczych służących ochronie życia od poczęcia, obrony życia w nauczaniu Kościoła katolickiego i prawosławnego. Prelegenci z różnych ośrodków akademickich w Polsce i za granicą, a także przedstawiciele organizacji pro-life przedstawili działalność instytucji broniących życia w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, we Włoszech, na Białorusi, na Ukrainie, na Słowacji, Izraelu i Polsce.

Dzień Świętości Życia został ustanowiony w polskim Kościele w 1998 r. Inspiratorem wydarzenia był Jan Paweł II, a samą ideę sprecyzował w encyklice Evangelium vitae: „Jego podstawowym celem jest budzenie w sumieniach, w rodzinach, w Kościele i w społeczeństwie świeckim wrażliwości na sens i wartość ludzkiego życia w każdym momencie i każdej kondycji”. Święto obchodzone jest 25 marca. Dodatkowo, od 2004 roku decyzją Sejmu RP każdego roku 24 marca obchodzony jest Narodowy Dzień Życia, w tym roku obchodzony pod hasłem „Naturalnie – rodzina”. W uchwale ustanawiającej święto czytamy: „Dzień ten powinien stać się okazją do narodowej refleksji nad odpowiedzialnością władz państwowych, społeczeństwa i opinii publicznej za ochronę i budowanie szacunku dla życia ludzkiego, szczególnie ludzi najmniejszych, najsłabszych i zadanych na pomoc innych”.

źródło: gloria.tv