Konferencja: Instytucje broniące życia

W związku z Narodowym Dniem Życia i Dniem Świętości Życia 4 kwietnia na KUL, odbyła się VII Międzynarodowa Konferencja im. ks. prof. Tadeusza Stycznia, pt. „Instytucje broniące życia”.

Wykłady i prezentacje dotyczyły wartości życia, inicjatyw ustawodawczych służących ochronie życia od poczęcia, obrony życia w nauczaniu Kościoła katolickiego i prawosławnego. Prelegenci z różnych ośrodków akademickich w Polsce i za granicą, a także przedstawiciele organizacji pro-life przedstawili działalność instytucji broniących życia w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, we Włoszech, na Białorusi, na Ukrainie, na Słowacji, Izraelu i Polsce.

Dzień Świętości Życia został ustanowiony w polskim Kościele w 1998 r. Inspiratorem wydarzenia był Jan Paweł II, a samą ideę sprecyzował w encyklice Evangelium vitae: „Jego podstawowym celem jest budzenie w sumieniach, w rodzinach, w Kościele i w społeczeństwie świeckim wrażliwości na sens i wartość ludzkiego życia w każdym momencie i każdej kondycji”. Święto obchodzone jest 25 marca. Dodatkowo, od 2004 roku decyzją Sejmu RP każdego roku 24 marca obchodzony jest Narodowy Dzień Życia, w tym roku obchodzony pod hasłem „Naturalnie – rodzina”. W uchwale ustanawiającej święto czytamy: „Dzień ten powinien stać się okazją do narodowej refleksji nad odpowiedzialnością władz państwowych, społeczeństwa i opinii publicznej za ochronę i budowanie szacunku dla życia ludzkiego, szczególnie ludzi najmniejszych, najsłabszych i zadanych na pomoc innych”.

źródło: gloria.tv

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować