Rada Europy wezwała Włochy do „ułatwienia dostępu do aborcji”, który utrudniają lekarze

Prawa kobiet są we Włoszech łamane przez poważne trudności, które napotykają panie próbujące dokonać aborcji. Zbyt wielu lekarzy odmawia przeprowadzenia tej procedury – ubolewa Rada Europy, która 11 kwietnia zajęła stanowisko w sprawie.

Aborcja jest legalna we Włoszech od 1978 roku. Komitet Praw Społecznych Rady Europy stwierdził, że mimo zalegalizowania dzieciobójczej procedury „obecnie naruszane są we Włoszech zarówno prawo kobiet do ochrony zdrowia, jak i prawo lekarzy do godnego wykonywania pracy”.
Rada ubolewa, że w przeważającej liczbie włoskich szpitali, nawet jeśli istnieje oddział ginekologiczny, niewielu lekarzy wykonuje zabiegi aborcyjne. Dlatego kobiety są zmuszone dokonywać aborcji gdzie indziej, w tym także za granicą, obawiając się usłyszeć odmowną odpowiedź.
„Te sytuacje mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia kobiety chcącej dokonać aborcji, co jest sprzeczne z prawem do ochrony zdrowia” – stwierdzono w raporcie.
Rada zareagowała na wniosek włoskiej organizacji CGIL, skupiającej zwolenników aborcji, którzy uskarżali się na „rosnące tempo sprzeciwu sumienia wśród lekarzy”, przez co dostęp do „procedury przerywania ciąży” stał się niezwykle trudny dla niektórych kobiet.
Włoskie prawo zezwala na uśmiercenie dziecka poczętego w ciągu pierwszych trzech miesięcy. Po 90 dniach aborcje są dozwolone tylko wtedy, gdy dziecko jest poważnie chore lub życie matki jest zagrożone. Ta sama ustawa, która zalegalizowała aborcję, zezwala medykom na odmowę uśmiercenia dziecka poczętego ze względów moralnych.
Szacuje się, że 70 procent lekarzy i pielęgniarek w całych Włoszech odmawia uczestniczenia w aborcji. W niektórych regionach liczba ta wzrasta do 90 proc.
Raport Rady Europy został przedstawiony mniej niż dwa miesiące po tym, jak rząd włoski podniósł grzywny dla kobiet, które dokonują nielegalnych aborcji z 51 euro do nawet 10 tys. euro.
Grzywny zastąpiły symboliczną karę i mają zachęcić kobiety do ujawnienia nazwisk medyków, którzy trudnią się nielegalną aborcją, a także zmusić je do korzystania z opieki zdrowotnej państwa w przypadku, gdyby powstały powikłania po aborcji.
Rząd włoski ma się formalnie ustosunkować do raportu Rady Europy.
Źródło: pch24.pl
AS

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować