Mężczyźni o walecznych sercach: Bł. ks. Jerzy Popiełuszko 1/7

Jeszcze tylko parę dni zanim wszyscy spotkamy się na Jasnych Błoniach o godzinie 15:00 na XIV Szczecińskim Marszu dla Życia. Postanowiliśmy zrobić oficjalne odliczanie do największej manifestacji pro-life w naszym mieście. Dlatego nawiązując do tegorocznego hasła marszu “Mężczyzna. Waleczne Serce” od dziś codziennie, aż do niedzieli będziemy prezentować sylwetkę jednego mężczyzny o walecznym sercu, który swoim życiem dał świadectwo walki w imię wartości.

Dziś parę słów o bł. Ks. Jerzym Popiełuszko.

Kapelan „Solidarności”, wspierał jej działalność od 1980 r. W czasie strajku został wysłany do odprawiania Mszy św. w Hucie Warszawa, zaś w stanie wojennym w kościele św. Stanisława Kostki organizował Msze za Ojczyznę. Swoją działalnością duszpasterską i nauczaniem opartym na przesłaniu: Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj, naraził się władzy komunistycznej, która uznała go za swojego wroga. Ksiądz Jerzy przez wiele lat swojej posługi otrzymywał listy z pogróżkami. 19 października 1984 r. umundurowani funkcjonariusze porwali Księdza Jerzego podczas powrotu z rekolekcji, które prowadził. Ciało kapłana zostało wyłowione 30 października z zalewu wiślanego koło Włocławka. Jego pogrzeb stał się wielką, patriotyczną i antykomunistyczną manifestacją.

W grudniu 2009 roku papież Benedykt XVI podpisał dokument stwierdzający męczeństwo Popiełuszki, a w czerwcu 2010 roku odbyła się msza beatyfikacyjna.

…mamy wypowiadać prawdę, gdy inni milczą. Wyrażać miłość i szacunek, gdy inni sieją nienawiść. Zamilknąć, gdy inni mówią. Modlić się, gdy inni przeklinają. Pomóc, gdy inni nie chcą tego czynić. Przebaczyć, gdy inni nie potrafią. Cieszyć się życiem, gdy inni je lekceważą…
bł. Ks. Jerzy Popiełuszko

ZOBACZ REKLAMĘ tegorocznego Marszu dla Życia!

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować