Kiedy wolność dla Mary?

Zakończyła się kolejna rozprawa w sprawie Mary Wagner. Wyrok zapadnie 25 kwietnia.   Sąd podtrzymał oskarżenie o „wykroczenie”, którego – zdaniem sądu – dopuściła się Mary Wagner, wchodząc do kliniki aborcyjnej. Jednocześnie oddalił zarzuty o złamanie zasądzonego wcześniej okresu próbnego. Rozprawa trwała prawie cztery godziny. Mary Wagner towarzyszyło 16 działaczy pro-life, w tym Linda Gibbons, która również była aresztowana za swoją działalność w obronie życia. Mary w milczeniu siedziała na sali sądowej.

Wyrok zapadnie 25 kwietnia. Przed podjęciem decyzji sąd musi jeszcze otrzymać wypis z rejestru karnego. Mary Wagner może zostać skazana na sześć miesięcy pozbawienia wolności. Sąd może zaliczyć na poczet wyroku dni, które Mary spędziła w areszcie. Oznaczałoby to, że z datą 25 kwietnia opuści więzienie.

Mary Wagner została aresztowana 12 grudnia 2015 roku w czasie wizyty w jednej z klinik aborcyjnych. W rozmowie z kobietami próbowała odwieść je od zamiaru zabicia swoich nienarodzonych dzieci. Wręczała im także białe róże. Personel kliniki aborcyjnej zawiadomił policję. Sędzia Katrina Mulligan wyznała, iż „czuje się usatysfakcjonowana i bez żadnych wątpliwości są dowody na to, że Mary Wagner była świadoma, iż nie jest mile widziana w klinice”.

Niestrudzona obrończyni życia już drugi raz będzie sądzona za swoją walkę z aborcją. Dwa lata temu została oskarżona o naruszanie „stref ochronnych” wokół szpitali Toronto, gdzie dokonuje się aborcji na życzenie. Proces działaczki pro-life trwał wtedy blisko dwa lata. Niemal cały ten czas Mary spędziła w areszcie, choć mogła wyjść na wolność pod warunkiem, że przestanie bronić dzieci poczętych. Wybrała jednak więzienie, by solidaryzować się z nienarodzonymi. Wówczas została skazana na dziewięć miesięcy pozbawienia wolności i dwuletni okres próbny oraz zakaz zbliżania się do klinik aborcyjnych.

Agnieszka Domańska
źródło: naszdziennik.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować