Mężczyźni o walecznych sercach: Bł. Jose Sanchez del Rio 2/7

Dziś przedstawiamy wam kolejnego Mężczyznę Waleczne Serce:

Jose Sanchez del Rio to młody, bo zaledwie 14-letni mężczyzna o walecznym sercu, który oddał życie za swoją wiarę. Urodził się w Meksyku, a jego dzieciństwo przypadło na najcięższy okres prześladowań chrześcijan w tym kraju. Bezustanne nękanie wyznawców Chrystusa doprowadziło w 1926 r. do powstania, w którym wziął udział również Jose Sanchez del Rio mimo swojego młodego wieku, „Mamo nigdy nie będzie mi tak łatwo wejść do nieba jak teraz” – powiedział swojej matce, która próbowała go zatrzymać. Udało mu się również przekonać generała Mendoze, który stał na czele powstańców w walce o wiarę. 25 stycznia 1928 roku w czasie walk z siłami antyklerykalnego rządu w miejscowości Sahuayo padł koń generała Mendozy, co uniemożliwiło mu ucieczkę. Jose natychmiast zaoferował swojemu dowódcy własnego wierzchowca. Mendoza nie chciał przyjąć podarunku, wiedząc że chłopak nie będzie miał jak uciec i wpadnie w ręce żołdaków. Chłopak nalegał jednak mocno: „Mój generale, oto mój koń: niech się Pan ratuje, a mną proszę się nie przejmować. Mnie może zabraknąć, ale Pana nie!”. Ostatecznie wymógł na generale ucieczkę, a sam oddał się w ręce oprawców. Aresztowano go w zakrystii kościoła. Jose podczas swej niewoli codziennie przyjmował Komunię Świętą z rąk wuja – księdza Ignacio Sancheza. Odmawiał także Różaniec i starał się nawrócić swych prześladowców. Żołnierze prezydenta Callesa, który rozpoczął tę krwawą batalię przeciwko katolikom w Meksyku, za wszelką cenę pragnęli przeciągnąć młodego Jose na swoją stronę, lecz ten nie dawał za wygraną. 10 lutego 1928 r. antyklerykałowie skazali 14-letniego Jose Sanchez na śmierć.

Pamiętajcie, jeszcze tylko 5 dni do XIV Marszu dla Życia w Szczecinie!

ZOBACZ REKLAMĘ tegorocznego Marszu dla Życia!

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować