Mężczyźni o walecznych sercach: Rotmistrz Witold Pilecki 3/7

Dziś parę słów o niezwykłym Polaku, w którym biło prawdziwie waleczne serce.

Rotmistrz Witold Pilecki – rotmistrz kawalerii Wojska Polskiego i żołnierz Armii Krajowej. Uczestnik wojny polsko-bolszewickiej, II Wojny Światowej i Powstania Warszawskiego. Jeszcze do niedawna mało kto, spoza grona historyków, słyszał o nim i jego heroicznych czynach. Witold Pilecki pozwolił się złapać i uwięzić w niemieckim obozie zagłady w Auschwitz, aby móc tam stworzyć pierwszy ruch oporu w celu opanowania obozu podczas ewentualnego zaatakowania go z zewnątrz przez oddziały partyzanckie, z równoczesnym zrzutem broni. Był autorem pierwszych na świecie raportów o Holokauście, tzw. „Raportów Pileckiego”, dzięki którym ludzie dowiedzieli się, do jakich zbrodni dochodziło za bramami obozu. Po zakończeniu wojny został oskarżony o działalność wywiadowczą i skazany przez władze komunistyczne Polski Ludowej na karę śmierci. Wyrok wykonano 25 maja 1948 r., w więzieniu mokotowskim na Rakowieckiej, Pilecki został stracony przez strzał w tył głowy.
Pośmiertnie, w 2006 r. otrzymał Order Orła Białego, a w 2013 r. został awansowany do stopnia pułkownika.

Starałem się tak żyć, abym w godzinie śmierci mógł się raczej cieszyć niż lękać…

Witold Pilecki

Jeszcze tylko 4 dni do Szczecińskiego Marszu dla Życia, a pamiętacie o spotkaniu przedmarszowym? To już jutro o 19 w siedzibie K.S. “Civitas Christiana” przy ul. Kaszubskiej 20/3

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować