Mężczyźni o walecznych sercach: św. Józef 4/7

Mężczyźni o walecznych sercach: św. Józef 4/7

Dziś wspomnimy postać świętego Józefa
Opiekun Jezusa i Maryi. Człowiek, któremu Bóg mocno zamieszał w życiu, na które Józef miał już własne plany. Musiał być w niemałym szoku po wyznaniu Maryi, jak każdy, kto znalazłby się w jego sytuacji. Mało kogo byłoby jednak stać na taką postawę jaką przyjął św. Józef. Gdy dowiedział się, że Maryja spodziewa się nie jego dziecka, postanowił dyskretnie ją oddalić, aby nie narazić  jej na zhańbienie i obmowy. Wprowadzony jednak przez anioła w tajemnicę,  ten pokorny cieśla,  odpowiedział na Boże wezwanie zaopiekowania się Bożym Synem i Jego Matką. Chronił ich każdego dnia, aż do śmierci. Nie zwracał uwagi na swoje bezpieczeństwo, lecz na bezpieczeństwo Jezusa i Maryi.  Człowiek, który choć odegrał niemałą rolę w historii zbawienia, jako ziemski ojciec Chrystusa, nie wypowiada na kartach Nowego Testamentu ani jednego słowa. Jest milczącym sługą Bożym, o walecznym sercu, który nie bał się podejmować trudnych decyzji i walki z całym światem, aby tylko chronić swoich bliskich.
Marsz dla Życia coraz bliżej…jeszcze tylko 3 dni!