Mężczyźni o walecznych sercach: św. Józef 4/7

Dziś wspomnimy postać świętego Józefa
Opiekun Jezusa i Maryi. Człowiek, któremu Bóg mocno zamieszał w życiu, na które Józef miał już własne plany. Musiał być w niemałym szoku po wyznaniu Maryi, jak każdy, kto znalazłby się w jego sytuacji. Mało kogo byłoby jednak stać na taką postawę jaką przyjął św. Józef. Gdy dowiedział się, że Maryja spodziewa się nie jego dziecka, postanowił dyskretnie ją oddalić, aby nie narazić  jej na zhańbienie i obmowy. Wprowadzony jednak przez anioła w tajemnicę,  ten pokorny cieśla,  odpowiedział na Boże wezwanie zaopiekowania się Bożym Synem i Jego Matką. Chronił ich każdego dnia, aż do śmierci. Nie zwracał uwagi na swoje bezpieczeństwo, lecz na bezpieczeństwo Jezusa i Maryi.  Człowiek, który choć odegrał niemałą rolę w historii zbawienia, jako ziemski ojciec Chrystusa, nie wypowiada na kartach Nowego Testamentu ani jednego słowa. Jest milczącym sługą Bożym, o walecznym sercu, który nie bał się podejmować trudnych decyzji i walki z całym światem, aby tylko chronić swoich bliskich.
Marsz dla Życia coraz bliżej…jeszcze tylko 3 dni!

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować