Aborcyjny reżim

– Odkąd w USA zalegalizowano aborcję, śmierć poniosło 58 milionów niewinnych ludzi. Mniej osób zginęło podczas II wojny światowej – powiedział Nikolas Nikas, amerykański prawnik i działacz pro-life.

Nikolas Nikas, prezes amerykańskiej fundacji Bioethics Defence Fund, prawnik, a jednocześnie znany antyaborcjonista i działacz pro-life 19 kwietnia wygłosił wykład na Uniwersytecie Gdańskim. Tematem wystąpienia była sprawa Roe versus Wade, czyli słynny wyrok Sądu Najwyższego USA legalizujący aborcję w tym kraju.

– Stany Zjednoczone po Chinach i Korei Północnej są najbardziej bezwzględnym “aborcyjnym reżimem” na świecie – podkreślił na wstępie amerykański działacz pro-life.

Jak poinformował N. Nikas 43 lata temu po wyroku w słynnej sprawie “Roe przeciwko Wade” aborcja została uznana w USA za legalną przez cały okres ciąży, a większość przepisów zakazujących aborcji jako “naruszenie konstytucyjnego prawa do ochrony prywatności”. Decyzja SN uczyniła prawo do aborcji “fundamentalnym prawem konstytucyjnym” każdej kobiety, co oznacza, że żaden przepis prawa nie może się temu prawu sprzeciwiać, ani go ograniczać. Ta decyzja SN obowiązuje do dziś.

– Od momentu uchwalenia tego proaborcyjnego prawa w USA w wyniku aborcji straciło życie aż 58 milionów ludzi. Mniej osób zginęło podczas II wojny światowej. To także 1,5 razy więcej niż cała populacja Polski. Te liczby są porażające – wyliczał prawnik.

Jak wskazał mec. Nikas, ogłaszając wyrok w sprawie Roe vs. Wade, sędzia powiedział, że nie będzie rozstrzygał kwestii, kiedy zaczyna się życie, czyli – jak zauważył prawnik – zignorował absolutnie fundamentalną w tym temacie sprawę.

–  Opierając się na uniwersalnych i zaakceptowanych przez świat naukowy kryteriach, każde ludzkie życie rozpoczyna się w momencie poczęcia. Wówczas powstaje całkowicie nowa, odbiegająca od genotypów rodzicielskich, odrębna jakość genetyczna, czyli nowa osoba ludzka. Tego uczą się studenci na wszystkich uczelniach medycznych na świecie – zaznaczył N. Nikas.

Adwokat dodał na koniec, że “prawa do prywatności”, jak również prawa do aborcji, nie znajdziemy w amerykańskiej konstytucji.

Spotkanie z Nikolasem Nikasem zostało zorganizowane przez Instytut na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris oraz Międzywydziałowe Koło Naukowe im. Adama Heydla.

źródło: Gość.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować