Mężczyźni o walecznych sercach: św. Maksymilian Maria Kolbe 5/7

Mężczyźni o walecznych sercach: św. Maksymilian Maria Kolbe 5/7

Dziś przypomnijmy sobie postać kolejnego mężczyzny o walecznym sercu: św. Maksymilian Maria Kolbe.

Urodził się w Zduńskiej Woli w 1894 r., należącej wówczas do zaboru rosyjskiego. W 1914 r. złożył śluby wieczyste, przyjmując imię Maria. Na swojej drodze powołania zasłynął niezwykłą pobożnością i zaangażowaniem w sprawy Kościoła. Był doktorem filozofii, w 1917 r. założył Rycerstwo Niepokalanej, zajmujące się apostolstwem pod znakiem Maryi, a w 1927 r. klasztor Niepokalanów pod Warszawą. W latach 1931-1935 prowadził działalność misyjną w Japonii, Chinach oraz w Indiach. Do Polski wrócił w 1936 r., aby pokierować Niepokalanowem, które stało się największym katolickim klasztorem na świecie. Po wybuchu II Wojny Światowej, w trakcie okupacji niemieckiej był więziony i przesłuchiwany na Pawiaku. 28 maja 1941 r. trafił do obozu koncentracyjnego w Auschwitz. Tam zginął w zamian za uratowanie życia współwięźnia (Franciszka Gajowniczka), który miał być skazany na śmierć za ucieczkę z obozu. Kolbe zginął śmiercią głodową, dobity przez Niemców zastrzykiem z fenolu. Uratowany przez Maksymiliana więzień przeżył po wojnie jeszcze wiele lat…
10 października 1982 r. Maksymilian Maria Kolbe został kanonizowany przez papieża Jana Pawła II jako męczennik.

Jeszcze tylko 3 dni do marszu. Widzimy się w niedzielę?