Mężczyźni o walecznych sercach: św. Maksymilian Maria Kolbe 5/7

Dziś przypomnijmy sobie postać kolejnego mężczyzny o walecznym sercu: św. Maksymilian Maria Kolbe.

Urodził się w Zduńskiej Woli w 1894 r., należącej wówczas do zaboru rosyjskiego. W 1914 r. złożył śluby wieczyste, przyjmując imię Maria. Na swojej drodze powołania zasłynął niezwykłą pobożnością i zaangażowaniem w sprawy Kościoła. Był doktorem filozofii, w 1917 r. założył Rycerstwo Niepokalanej, zajmujące się apostolstwem pod znakiem Maryi, a w 1927 r. klasztor Niepokalanów pod Warszawą. W latach 1931-1935 prowadził działalność misyjną w Japonii, Chinach oraz w Indiach. Do Polski wrócił w 1936 r., aby pokierować Niepokalanowem, które stało się największym katolickim klasztorem na świecie. Po wybuchu II Wojny Światowej, w trakcie okupacji niemieckiej był więziony i przesłuchiwany na Pawiaku. 28 maja 1941 r. trafił do obozu koncentracyjnego w Auschwitz. Tam zginął w zamian za uratowanie życia współwięźnia (Franciszka Gajowniczka), który miał być skazany na śmierć za ucieczkę z obozu. Kolbe zginął śmiercią głodową, dobity przez Niemców zastrzykiem z fenolu. Uratowany przez Maksymiliana więzień przeżył po wojnie jeszcze wiele lat…
10 października 1982 r. Maksymilian Maria Kolbe został kanonizowany przez papieża Jana Pawła II jako męczennik.

Jeszcze tylko 3 dni do marszu. Widzimy się w niedzielę?

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować