Mężczyźni o walecznych sercach: św. Wojciech 6/7

Dziś postanowiliśmy przybliżyć postać kolejnego mężczyzny o walecznym sercu, czyli św. Wojciecha – patrona naszej ojczyzny. Był on misjonarzem, który mocno zasłynął z głośnego sporu w obronie chrześcijańskich niewolników wysyłanych do krajów muzułmańskich, Słowiańszczyzna była bowiem wówczas głównym źródłem niewolników. Podczas jednej ze swoich podróży misyjnych 23 kwietnia 997 roku we wsi Święty Gaj, niedaleko dzisiejszego Pasłęka św. Wojciech zginął śmiercią męczeńską z rąk Prusaków. Bolesław Chrobry wykupił od Prusaków ciało świętego, które spoczęło w katedrze gnieźnieńskiej, czyniąc z niej miejsce szybko rozprzestrzeniającego się na całą Europę kultu męczennika.
Mamy nadzieję, że jesteście gotowi, bo już tylko 1 dzień do największego w Polsce Marszu dla Życia. Widzimy się jutro o 15 na Jasnych Błoniach!

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować