Było nas kilkanaście tysięcy!!!

Było nas kilkanaście tysięcy!!!

Było głośno, radośnie i kolorowo. Szczecin po raz kolejny pokazał, że jest za życiem! Organizatorzy dziękują wszystkim, którzy pojawili się na XIV Szczecińskim Marszu dla Życia pod hasłem „Mężczyzna Waleczne Serce”. Dziękują za obecność w szczególności wolontariuszom, którzy wsparli wydarzenie w przygotowaniach „Dzięki Wam ten Marsz mógł być tak wyjątkowy!”

Pierwsi wolontariusze z Bractwa Małych Stópek, którzy co roku pomagają wraz z Ks. Tomaszem Kancelarczykiem przy organizacji Marszu dla Życia w Szczecinie, pojawili się na Jasnych Błoniach już na 4 godziny przed wyruszeniem Marszu.

– Pomagamy już od 3 lat – przyznaje Karolina, 14-letnia wolontariuszka Bractwa Małych Stópek – i jest to cudowne uczucie, gdy możesz śmiało powiedzieć, że współorganizujesz tak niezwykłe wydarzenie.

WIDEO Z MARSZU DLA ŻYCIA

Realizacja i montaż: Marcin Laskowski

Szczecińscy obrońcy życia zgromadzeni wokół Bractwa Małych Stópek
i ks. Tomasza Kancelarczyka, już po raz kolejny wezmą udział
w rzymskim marszu dla życia.
Nie jest to ich pierwsza przygoda na rzymskim marszu dla życia i na pewno nie ostatnia,
bo jak sami przyznają, o prawa dzieci nienarodzonych, trzeba ze szczególną zaciętością
walczyć również na arenie międzynarodowej.- Jadę tam, ponieważ uważam, że
obrońcy życia z całej Europy i z całego świata powinni
się wspierać w swoich działaniach – mówi jeden z członków BMS.
– W Polsce działa wiele ruchów pro-life, ale to nie oznacza, że ze swoją działalnością
i świadectwem mamy zamykać się w granicach swojego kraju, wręcz przeciwnie,
przed nami stoi szczególne zadanie angażowania się w obronę najsłabszych
na całym świecie – dodaje.

– Bardzo podoba nam się atmosfera na Marszu – opowiada pani Jagoda, która na szczeciński marsz dla życia wybrała się ze swoim mężem i 2-letnią córką Kingą – uważamy, że jest to piękny sposób, aby pokazać wszystkim, że naprawę warto chronić każde życie od poczęcia.

W drodze oprócz śpiewów i haseł były również odczytywane opisy dziecka na każdym etapie jego rozwoju prenatalnego, a w nawiązaniu do tegorocznego hasła, uczestnicy usłyszeli również historie wielu walecznych mężczyzn m.in. Witolda Pileckiego, św. Józefa i św. Maksymiliana Marii Kolbego.

Tegoroczna trasa marszu prowadziła spod urzędu miasta do Placu Żołnierza, przez al. Niepodległości aż do ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego i wprost do Katedry św. Jakuba, gromadząc całe rodziny, dzieci, młodzież i wspólnoty na uroczystej Mszy Świętej, na której chętni podjęli się Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego, czyli 9-miesięcznej modlitwy różańcowej w intencji nienarodzonego dziecka.

Anna Suchy

To co, widzimy się za rok?