Było nas kilkanaście tysięcy!!!

Było głośno, radośnie i kolorowo. Szczecin po raz kolejny pokazał, że jest za życiem! Organizatorzy dziękują wszystkim, którzy pojawili się na XIV Szczecińskim Marszu dla Życia pod hasłem “Mężczyzna Waleczne Serce”. Dziękują za obecność w szczególności wolontariuszom, którzy wsparli wydarzenie w przygotowaniach “Dzięki Wam ten Marsz mógł być tak wyjątkowy!”

Pierwsi wolontariusze z Bractwa Małych Stópek, którzy co roku pomagają wraz z Ks. Tomaszem Kancelarczykiem przy organizacji Marszu dla Życia w Szczecinie, pojawili się na Jasnych Błoniach już na 4 godziny przed wyruszeniem Marszu.

– Pomagamy już od 3 lat – przyznaje Karolina, 14-letnia wolontariuszka Bractwa Małych Stópek – i jest to cudowne uczucie, gdy możesz śmiało powiedzieć, że współorganizujesz tak niezwykłe wydarzenie.

WIDEO Z MARSZU DLA ŻYCIA

Realizacja i montaż: Marcin Laskowski

Szczecińscy obrońcy życia zgromadzeni wokół Bractwa Małych Stópek
i ks. Tomasza Kancelarczyka, już po raz kolejny wezmą udział
w rzymskim marszu dla życia.
Nie jest to ich pierwsza przygoda na rzymskim marszu dla życia i na pewno nie ostatnia,
bo jak sami przyznają, o prawa dzieci nienarodzonych, trzeba ze szczególną zaciętością
walczyć również na arenie międzynarodowej.- Jadę tam, ponieważ uważam, że
obrońcy życia z całej Europy i z całego świata powinni
się wspierać w swoich działaniach – mówi jeden z członków BMS.
– W Polsce działa wiele ruchów pro-life, ale to nie oznacza, że ze swoją działalnością
i świadectwem mamy zamykać się w granicach swojego kraju, wręcz przeciwnie,
przed nami stoi szczególne zadanie angażowania się w obronę najsłabszych
na całym świecie – dodaje.

– Bardzo podoba nam się atmosfera na Marszu – opowiada pani Jagoda, która na szczeciński marsz dla życia wybrała się ze swoim mężem i 2-letnią córką Kingą – uważamy, że jest to piękny sposób, aby pokazać wszystkim, że naprawę warto chronić każde życie od poczęcia.

W drodze oprócz śpiewów i haseł były również odczytywane opisy dziecka na każdym etapie jego rozwoju prenatalnego, a w nawiązaniu do tegorocznego hasła, uczestnicy usłyszeli również historie wielu walecznych mężczyzn m.in. Witolda Pileckiego, św. Józefa i św. Maksymiliana Marii Kolbego.

Tegoroczna trasa marszu prowadziła spod urzędu miasta do Placu Żołnierza, przez al. Niepodległości aż do ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego i wprost do Katedry św. Jakuba, gromadząc całe rodziny, dzieci, młodzież i wspólnoty na uroczystej Mszy Świętej, na której chętni podjęli się Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego, czyli 9-miesięcznej modlitwy różańcowej w intencji nienarodzonego dziecka.

Anna Suchy

To co, widzimy się za rok?

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować