Bractwo Małych Stópek podbija Rzym

Wczoraj do Rzymu wyruszyła blisko 60-osobowa grupa obrońców życia ze Szczecina. Bractwo Małych Stópek wraz z Ks. Tomaszem Kancelarczykiem, organizatorem Szczecińskiego Marszu dla Życia, wyruszyło do Rzymu, na VI Marsz dla Życia – Marcia per la Vita. Polacy wraz z mieszkańcami stolicy Włoch będą maszerować w obronie wartości życia.

WIDEO Z MARSZU DLA ŻYCIA

Realizacja i montaż: Marcin Laskowski

Młodzież pomagała przy dmuchaniu kolorowych balonów, rozwijaniu flag oraz banerów
z hasłami pro-life m.in. z głównym hasłem tegorocznego szczecińskiego Marszu dla Życia
„Mężczyzna Waleczne Serce”.
Tegoroczne hasło jest w pewnym sensie odpowiedzią na
zeszłoroczne „Kobieta jest piękna” –
wyjaśnia ks. Tomasz Kancelarczyk – wraz z
organizatorami chcemy wezwać wszystkich dzielnych mężczyzn, ojców, braci i kapłanów
do świadczenia o wielkiej wartości życia, zarówno tego poczętego jak i narodzonego.
Świat potrzebuje dziś ich odwagi i odpowiedzialności.

Mimo nieciekawie zapowiadającej się pogody, na uczestników Marszu, którzy zjawili się
o godzinie 15:00 pod pomnikiem św. Jana Pawła II czekało pięknie jaśniejące Słońce.
Wiele osób przyniosło paczki pieluszek dla dzieci uratowanych od aborcji w ramach
akcji „Pielucha dla malucha”. Szczecińscy obrońcy życia wyruszyli z okrzykami
i śpiewem na ustach, niosąc w miasto świadectwo o niezwykłym cudzie życia.
W tym roku na wszystkich mężczyzn, którzy przemaszerowali w marszu czekały
rycerskie ryngrafy z symbolem obrońców życia – stópkami
10-tygodniowego nienarodzonego dziecka.

Szczecińscy obrońcy życia zgromadzeni wokół Bractwa Małych Stópek i ks. Tomasza Kancelarczyka, już po raz kolejny wezmą udział w rzymskim marszu dla życia. Nie jest to ich pierwsza przygoda na rzymskim marszu dla życia i na pewno nie ostatnia, bo jak sami przyznają, o prawa dzieci nienarodzonych, trzeba ze szczególną zaciętością walczyć również na arenie międzynarodowej.
Jadę tam, ponieważ uważam, że obrońcy życia z całej Europy i z całego świata powinni się wspierać w swoich działaniach – mówi jeden z członków BMS. –  W Polsce działa wiele ruchów pro-life, ale to nie oznacza, że ze swoją działalnością i świadectwem mamy zamykać się w granicach swojego kraju, wręcz przeciwnie, przed nami stoi szczególne zadanie angażowania się w obronę najsłabszych na całym świecie – dodaje.
Marcia per la Vita wyruszy już w najbliższą niedzielę 8 maja. Rozpocznie się o 8:30 na Piazza Bocca della Verità przy Ustach Prawdy, a zakończy modlitwą Anioł Pański na Placu Św. Piotra.
Z pewnością będzie nas widać – zapewnia Ks. Kancelarczyk – poniesiemy nasze kolorowe flagi ze Szczecińskiego Marszu dla Życia oraz naszą biało-czerwoną flagę. Niech wszyscy Włosi zobaczą, że Polacy stają wraz z nimi ramię w ramię  w obronie poczętego życia.
Co roku w rzymskim Marszu dla Życia, bierze udział ok. 150 grup i stowarzyszeń katolickich, ale również buddyjskich i protestanckich, które tak jak Bractwo Małych Stópek prowadzą działalność na rzecz obrony dzieci nienarodzonych. Organizatorzy marszu chcą mu nadać charakter ponadwyznaniowy i ponadpartyjny, a jego data jest wybrana nie bez przyczyny. Właśnie w maju 1978 r. została we Włoszech wprowadzona ustawa, dopuszczająca dokonanie aborcji.

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować