Bractwo Małych Stópek podbija Rzym

Bractwo Małych Stópek podbija Rzym

Wczoraj do Rzymu wyruszyła blisko 60-osobowa grupa obrońców życia ze Szczecina. Bractwo Małych Stópek wraz z Ks. Tomaszem Kancelarczykiem, organizatorem Szczecińskiego Marszu dla Życia, wyruszyło do Rzymu, na VI Marsz dla Życia – Marcia per la Vita. Polacy wraz z mieszkańcami stolicy Włoch będą maszerować w obronie wartości życia.

WIDEO Z MARSZU DLA ŻYCIA

Realizacja i montaż: Marcin Laskowski

Młodzież pomagała przy dmuchaniu kolorowych balonów, rozwijaniu flag oraz banerów
z hasłami pro-life m.in. z głównym hasłem tegorocznego szczecińskiego Marszu dla Życia
„Mężczyzna Waleczne Serce”.
Tegoroczne hasło jest w pewnym sensie odpowiedzią na
zeszłoroczne „Kobieta jest piękna” –
wyjaśnia ks. Tomasz Kancelarczyk – wraz z
organizatorami chcemy wezwać wszystkich dzielnych mężczyzn, ojców, braci i kapłanów
do świadczenia o wielkiej wartości życia, zarówno tego poczętego jak i narodzonego.
Świat potrzebuje dziś ich odwagi i odpowiedzialności.

Mimo nieciekawie zapowiadającej się pogody, na uczestników Marszu, którzy zjawili się
o godzinie 15:00 pod pomnikiem św. Jana Pawła II czekało pięknie jaśniejące Słońce.
Wiele osób przyniosło paczki pieluszek dla dzieci uratowanych od aborcji w ramach
akcji „Pielucha dla malucha”. Szczecińscy obrońcy życia wyruszyli z okrzykami
i śpiewem na ustach, niosąc w miasto świadectwo o niezwykłym cudzie życia.
W tym roku na wszystkich mężczyzn, którzy przemaszerowali w marszu czekały
rycerskie ryngrafy z symbolem obrońców życia – stópkami
10-tygodniowego nienarodzonego dziecka.

Szczecińscy obrońcy życia zgromadzeni wokół Bractwa Małych Stópek i ks. Tomasza Kancelarczyka, już po raz kolejny wezmą udział w rzymskim marszu dla życia. Nie jest to ich pierwsza przygoda na rzymskim marszu dla życia i na pewno nie ostatnia, bo jak sami przyznają, o prawa dzieci nienarodzonych, trzeba ze szczególną zaciętością walczyć również na arenie międzynarodowej.
Jadę tam, ponieważ uważam, że obrońcy życia z całej Europy i z całego świata powinni się wspierać w swoich działaniach – mówi jeden z członków BMS. –  W Polsce działa wiele ruchów pro-life, ale to nie oznacza, że ze swoją działalnością i świadectwem mamy zamykać się w granicach swojego kraju, wręcz przeciwnie, przed nami stoi szczególne zadanie angażowania się w obronę najsłabszych na całym świecie – dodaje.
Marcia per la Vita wyruszy już w najbliższą niedzielę 8 maja. Rozpocznie się o 8:30 na Piazza Bocca della Verità przy Ustach Prawdy, a zakończy modlitwą Anioł Pański na Placu Św. Piotra.
Z pewnością będzie nas widać – zapewnia Ks. Kancelarczyk – poniesiemy nasze kolorowe flagi ze Szczecińskiego Marszu dla Życia oraz naszą biało-czerwoną flagę. Niech wszyscy Włosi zobaczą, że Polacy stają wraz z nimi ramię w ramię  w obronie poczętego życia.
Co roku w rzymskim Marszu dla Życia, bierze udział ok. 150 grup i stowarzyszeń katolickich, ale również buddyjskich i protestanckich, które tak jak Bractwo Małych Stópek prowadzą działalność na rzecz obrony dzieci nienarodzonych. Organizatorzy marszu chcą mu nadać charakter ponadwyznaniowy i ponadpartyjny, a jego data jest wybrana nie bez przyczyny. Właśnie w maju 1978 r. została we Włoszech wprowadzona ustawa, dopuszczająca dokonanie aborcji.