Atak na działalność obrońców życia

Atak na działalność obrońców życia

W Austrii Zieloni chcą wyrzucić ze szkół warsztaty o ochronie życia.
Środowiska obrońców życia w Austrii alarmują, że politycy Zielonych zmierzają do usunięcia z programów szkolnych warsztatów prowadzonych na temat ochrony życia poczętego. Posłowie do austriackiego parlamentu z ramienia Zielonych Harald Walser i Berivan Aslan wystąpili  do minister szkolnictwa i kobiet Gabriele Heinisch-Hosek z zapytaniem poselskim, jakie działania zamierza podjąć, aby doprowadzić do likwidacji warsztatów na temat „Ochrony życia”. Warsztaty odbywają się w austriackich szkołach w ramach nauki religii. W ich prowadzenie zaangażowani są najczęściej wolontariusze z organizacji „Młodzi dla życia”. W czasie zajęć przedstawiają podstawowe informacje na temat życia oraz rozwoju dziecka w łonie matki.  Informują także o skutkach aborcji, zarówno dla zdrowia kobiety jak i jej psychiki.
Warsztaty organizowane są od dwudziestu lat i w powszechnej ocenie przyczyniły się do lepszego uwrażliwienia młodzieży na kwestie ochrony życia. Także w ocenie pedagogów są pożyteczne i stanowią dobre uzupełnienie lekcji religii.
Jako pretekst do akcji Zielonych posłużył tekst, który ukazał się w jednej z lokalnych gazet, oczerniający wolontariuszy i oskarżający  ich o fanatyzm i szerzenie nietolerancji. Atakowane zwłaszcza było pokazywanie w czasie zajęć plastikowej figurki ilustrującej rozwój dziecka w 12 tygodniu życia oraz filmów przedstawiających przebieg aborcji. Według gazety ma to źle wpływać na stany emocjonalne uczniów i  jest źródłem różnych ich stresów.  Tekst z gazety zainspirował środowiska feministyczne, aby zaapelowały do polityków o zakazanie prowadzenia tych zajęć. Zieloni domagają się, aby w czasie warsztatów,  jeśli w ogóle mają nadal być organizowane, prezentowane było także odmienne stanowisko w kwestii obrony życia i legalności aborcji. Minister ma czas do 13 czerwca, aby odpowiedzieć na to zapytanie poselskie. Środowiska obrońców życia zareagowały na akcję Zielonych z oburzeniem. Przekonują, że spełnienie tych postulatów oznaczać będzie zalegalizowanie cenzury oraz ograniczenie wolności słowa w odniesieniu do ochrony życia.

źródło: Gość.pl