Pomnik Dziecka Utraconego ma stanąć na cmentarzu w Stargardzie

Pomnik Dziecka Utraconego ma niedługo stanąć na cmentarzu komunalnym przy ul. Kościuszki. Pomysłodawcą jest Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej, które inwestycję szykuje

Dzieci martwo urodzone i utracone ciąże zgodnie z obowiązującymi przepisami są grzebane w zbiorowej mogile. Rodzice mogą sami pochować płody, ale nie mają takiego obowiązku. Mogą zostawić je w szpitalu, które zleca ich spalanie. Prochy są chowane w zbiorowej mogile. – Tego rodzaju pogrzeby odbywają się w naszym mieście sporadycznie i uważamy, że nie ma konieczności wprowadzania zmian w dobrze funkcjonującym systemie – mówią urzędnicy magistratu.
Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej uważa jednak, że na cmentarzu powinno zostać wyodrębnione miejsce pamięci. – Zamierzamy wybudować grobowiec, pomnik dzieci utraconych – potwierdza Sebastian Szwajlik, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Stargardzie. – Nasza spółka administruje cmentarze komunalne, stąd koncepcja, by wyodrębnić takie miejsce na pochówek dla dzieci martwo urodzonych przed lub po narodzeniu, których często rodzice nie odbierają ze szpitala. Na cmentarzu przy ulicy Kościuszki znajduje się symboliczne miejsce, przy którym stargardzianie oddają hołd dzieciom utraconym. To grób dziecka, którego zwłoki znaleziono w 2003 roku w reklamówce na schodach plebani kościoła św. Jana. Na grobie jest pamiątkowa tablica z napisem „Śpij aniołku”. Tam też pojawiają się znicze i kwiaty kładzione przez stargardzian. 15 października obchodzony jest jako Dzień Dziecka Utraconego. Tego dnia na całym świecie upamiętnia się nieżyjące dzieci. Odbywają się też modlitwy w intencji tych, którzy utracili swoje dzieci w wyniku choroby, poronienia, aborcji czy porodu przedwczesnego lub doświadczyli śmierci swojego dziecka. – Nasza spółka jest na etapie wyłonienia wykonawcy Pomnika Dziecka Utraconego – informuje Andrzej Synoś z Miejskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Star-gardzie. – Termin realizacji tego zadania wyznaczony jest na połowę maja tego roku. Szacunkowy koszt tego przedsięwzięcia, wraz z pracami porządkowymi, może wynieść około 10 tysięcy złotych. Na pomniku pojawić ma się wysoka na około 30 centymetrów figurka aniołka z granitu lub brązu. Pod nim będzie podziemny, murowany grób. Górna część grobu ma się składać z dwóch płyt betonowych, montowanych na stałe i trzeciej demontowanej przy pochówku. Wierzchnia płyta pomnika ma być zrobiona z jasnego granitu. Na czarnej tablicy granitowej pojawi się napis wymalowany 24-karatowym złotem Pomnik Dziecka Utraconego. MPGK zleciło już wykonawstwo na niektóre elementy grobowca. – Chcielibyśmy oddać całość przed 1 czerwca – dodaje Sebastian Szwajlik.

źródło: GS24.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować