Ordo Iuris: hospicja perinetalne to więcej niż alternatywa dla tzw. aborcji

Ordo Iuris: hospicja perinetalne to więcej niż alternatywa dla tzw. aborcji

Hospicjum perinatalne to więcej niż alternatywa dla tzw. aborcji, czyli zabicia dziecka poczętego – wskazują przedstawiciele Instytutu Ordo Iuris. Powstał raport ekspertów w tej sprawie.

Przedstawiciele instytutu wskazali, że lekarze powinni informować kobiety w stanie błogosławionym o możliwości skorzystania z wsparcia hospicjów perinatalnych, gdy dziecko nienarodzone ma ciężkie wady.

Obecnie takie hospicja działają głównie w dużych miastach, m.in. Warszawie, Krakowie, Łodzi, Wrocławiu, Katowicach, Rzeszowie, Gdańsku i Poznaniu.

Dr Błażej Kmieciak z Instytutu Ordo Iuris podkreślił, że idea hospicjum perinatalnego opiera się na tym, że kobieta, jej mąż, a przede wszystkim dziecko – są objęci troską.  Dodał, że  w dyskusji o tzw. aborcji zapomina się o psychice kobiety po zabiciu dziecka.

– Zwolennicy tzw. prawa do aborcji nie zwracają uwagi na to, co potem dzieje się z psychiką kobiety. Nie ma w ogóle z ich strony opracowań na ten temat. Hospicjum perinetalne daje szansę przeżycia przez kobietę żałoby i całkowitego zaznajomienia się z cierpieniem, które ma, a także doświadczenia tego cierpienia i krok po kroku przejścia przez nie. To jest niebywale istotne, by pożegnać się z maleństwem. Jest zresztą mnóstwo opracowań samych hospicjów na ten temat. Ostatnia kwestią jest edukacja. Ważne jest, żebyśmy edukowali i zwracali uwagę na to, że piękno medycyny polega dzisiaj na tym, iż jesteśmy w stanie podglądać dzieciątko tak naprawdę od pierwszej chwili jego istnienia. Jesteśmy w stanie obserwować, jak rozwija się to dzieciątko i jak funkcjonuje – powiedział dr Błażej Kmieciak.

Perinatalne wsparcie hospicyjne oferowane jest w Polsce od 1999 roku. Ośrodki te działają głównie w formie fundacji oraz dzięki wsparciu darczyńców.

źródło: radiomaryja.pl