Ordo Iuris: hospicja perinetalne to więcej niż alternatywa dla tzw. aborcji

Hospicjum perinatalne to więcej niż alternatywa dla tzw. aborcji, czyli zabicia dziecka poczętego – wskazują przedstawiciele Instytutu Ordo Iuris. Powstał raport ekspertów w tej sprawie.

Przedstawiciele instytutu wskazali, że lekarze powinni informować kobiety w stanie błogosławionym o możliwości skorzystania z wsparcia hospicjów perinatalnych, gdy dziecko nienarodzone ma ciężkie wady.

Obecnie takie hospicja działają głównie w dużych miastach, m.in. Warszawie, Krakowie, Łodzi, Wrocławiu, Katowicach, Rzeszowie, Gdańsku i Poznaniu.

Dr Błażej Kmieciak z Instytutu Ordo Iuris podkreślił, że idea hospicjum perinatalnego opiera się na tym, że kobieta, jej mąż, a przede wszystkim dziecko – są objęci troską.  Dodał, że  w dyskusji o tzw. aborcji zapomina się o psychice kobiety po zabiciu dziecka.

– Zwolennicy tzw. prawa do aborcji nie zwracają uwagi na to, co potem dzieje się z psychiką kobiety. Nie ma w ogóle z ich strony opracowań na ten temat. Hospicjum perinetalne daje szansę przeżycia przez kobietę żałoby i całkowitego zaznajomienia się z cierpieniem, które ma, a także doświadczenia tego cierpienia i krok po kroku przejścia przez nie. To jest niebywale istotne, by pożegnać się z maleństwem. Jest zresztą mnóstwo opracowań samych hospicjów na ten temat. Ostatnia kwestią jest edukacja. Ważne jest, żebyśmy edukowali i zwracali uwagę na to, że piękno medycyny polega dzisiaj na tym, iż jesteśmy w stanie podglądać dzieciątko tak naprawdę od pierwszej chwili jego istnienia. Jesteśmy w stanie obserwować, jak rozwija się to dzieciątko i jak funkcjonuje – powiedział dr Błażej Kmieciak.

Perinatalne wsparcie hospicyjne oferowane jest w Polsce od 1999 roku. Ośrodki te działają głównie w formie fundacji oraz dzięki wsparciu darczyńców.

źródło: radiomaryja.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować