Abp Hoser stanowczo: nie można skazywać na śmierć dzieci z zaburzeniami chromosomowym

Nie można skazywać na śmierć dzieci z zaburzeniami chromosomowymi – podkreślił w rozmowie z KAI abp Henryk Hoser. Zdaniem Przewodniczącego Zespół Ekspertów ds. Bioetycznych KEP „potrzebne są ośrodki dobrej diagnozy w kierunku utrzymania życia i leczenia chorób a nie w kierunku aborcji”. Dodał, że „pewnym i koniecznym rozwiązaniem są również hospicja perinatalne zapewniające pomoc zarówno przed, jak i po urodzeniu chorego dziecka”.

W czasie piątkowego posiedzenia Zespołu Ekspertów ds. Bioetycznych KEP, które odbyło się w siedzibie kurii warszawsko-praskiej, podsumowano prace minionych miesięcy, kiedy to koncentrowano się wokół bioetyki początków życia ludzkiego a więc kwestii zapłodnienia, problemów wynikających z ciąży i jej przerwania oraz genetyki klinicznej.

Eksperci zajęli się między innymi kwestią leczenia niepłodności. Zastanawialiśmy się nad diagnostyką i leczeniem pierwotnych oraz wtórnych przyczyn niepłodności, a w związku z tym przywracaniem zdolności prokreacyjnej poszczególnych małżeństw bez uciekania się do „technologii pomostowej”, do których należy między innymi zapłodnienie in vitro — wyjaśnił abp Hoser.

Wspomniał przy tym o możliwości leczenia pewnych anomalii chromosomowych poprzez stosowanie technik które inaktywują na przykład dodatkowe chromosomy, które są przyczyną niektórych zespołów jak np. Zespół Downa. Eksperci zwrócili przy tym uwagę na niską skuteczność zapłodnienia pozaustrojowego i wszystkie problemy związane z tym sposobem ‘protezowania’ niepłodności.

W wielu publikacjach dotyczących żywych urodzeń dzieci pochodzących z metody in vitro pojawiają się jedynie dane dotyczące liczby osób zachodzących w ciążę ale nie zawsze żywych urodzeń, podczas gdy brakuje badań dotyczących zdrowia poczętych tą metodą dzieci – zauważył abp Hoser.

W czasie posiedzenia poruszono również kwestie nierzetelności prowadzenia niektórych badań naukowych i publikowania danych, które nie są potwierdzone i nie są sprawdzalne przez inne ośrodki i laboratoria.

Niektóre wyniki badań z zakresu genetyki klinicznej i medycyny rozwoju nie odpowiadają rzeczywistości – są więc rodzajem badań czy publikacji koniunkturalnych – zauważyli eksperci.

Abp Hoser podkreślił, że nie można skazywać na śmierć dzieci z zaburzeniami chromosomowymi. W wielu krajach Europy Zachodnie dzieci u których stwierdza się zaburzenia chromosomowe już łonie matek są skazywane na śmierć podczas gdy nie są to zespoły letalne.

Można doskonale zabezpieczyć ich zdrowie i życie, czego przykładem jest chociażby Zespół Downa – powiedział ekspert.

Przewodniczący Zespołu Ekspertów ds. Bioetycznych KEP zaznaczył, że istnieją już w Polsce ośrodki bardzo precyzyjnej diagnozy chorób wewnątrz-łonowych płodu, co pozwala na leczenie śródmaciczne różnych przypadków i przygotowanie leczenia po urodzeniu. Ogromną rolę odgrywa w tym rozwój kardiochirurgii powikłań rozwoju układu krążenia sercowo-naczyniowego.

Jako przykład placówek niosących pomoc w trudnych przypadkach wskazał hospicja perinatalne, gdzie oferowana jest pomoc holistyczna, a więc nie tylko medyczna, czy psychologiczna ale również pomoc duchowa.

źródło: wpolityce.pl