Szwajcaria: eutanazja poważnym problemem społecznym

W Szwajcarii już blisko 100 tys. osób chce skorzystać z eutanazji. Śmierć na życzenie miałaby także uzasadnienie po prostu w przypadku trudności wynikających ze starości.

„Jako chrześcijanie stanowczo odrzucamy tendencję do ustandaryzowania, a w konsekwencji do banalizacji śmierci spowodowanej przez człowieka”. To jedno z kluczowych zdań opublikowanego przez Komisję Sprawiedliwości i Pokoju przy szwajcarskim episkopacie dokumentu o tzw. samobójstwie wspomaganym. Został on zaprezentowany w Bernie i nosi tytuł: „Samobójstwo osób starszych – wyzwanie”.

W tekście czytamy m.in., że śmierć staje się coraz bardziej zaplanowanym projektem. Jednak taka idea nie pozostawia już miejsca na przyjęcie tego, co może być nieoczekiwane. Wbrew powszechnemu przekonaniu biskupi podkreślają, że zależność od innych jest nie tyle defektem, co zasadniczym aspektem ludzkich uwarunkowań. Społeczeństwo nie ma prawa wykluczać osób starszych. Powinno się im zapewnić wszelką opiekę i pomoc. Chodzi tu zwłaszcza o leczenie paliatywne, ale także o niezbędne wsparcie duchowe.

W Szwajcarii już blisko 100 tys. osób chce skorzystać z eutanazji. Coraz częściej mówi się tam bowiem o tym, by w wieku podeszłym ludzie mogli bez przeszkód sami decydować o momencie swojej śmierci. Nie jest to już zatem wyłącznie próba tzw. pomocy osobom terminalnie chorym w znoszeniu ekstremalnego bólu. Śmierć na życzenie miałaby także uzasadnienie po prostu w przypadku trudności wynikających ze starości.

Jak podkreślił bp Felix Gmür z Bazylei, dziś zależność od kogokolwiek jest w tym kraju bardzo źle postrzegana. Stąd też Komisja Sprawiedliwości i Pokoju zaleciła wprowadzenie nowych zasad finansowania opieki nad osobami starszymi w szpitalach i domach pomocy społecznej.

źródło: kosciol.wiara.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować