Afrykańskie dzieci w niebezpieczeństwie aborcji

Przed długi czas, dzięki surowym przepisom prawa, w Ugandzie skutecznie chroni się nienarodzone dzieci przed niebezpieczeństwem aborcji. Jest to możliwe pomimo obecności w tym regionie różnych organizacji anty-life, takich jak m.in. Marie Stopes International, Gates Foundation czy Family Health International. Wspomniane grupy zamierzają jednak wdrożyć w tym kraju nową politykę aborcyjną, która przewiduje dostarczanie i aplikowanie młodym osobom (już nawet od 10 roku życia) antykoncepcji i pigułek poronnych.

Organizacja Human Life International w Ugandzie zdecydowanie opowiedziała się przeciwko tej strategii i podjęła działania mające na celu zatrzymanie uchwalenie nowego prawa aborcyjnego. Wiele środowisk, w tym małżeństwa i rodzice uczestniczący w programie Bafumbo (coroczne spotkania małżeństw), wyraża zaniepokojenie tą sytuacją i prosi o zatrzymanie nowej ustawy. Rodzice pytają, co mogą zrobić, aby nie doszło do jej uchwalenia, ponieważ zdają sobie sprawę z konsekwencji, jakie mogą pojawić się, gdy ich nastoletnie dzieci będą miały powszechny dostęp do aborcji i antykoncepcji.

Pomimo wpływów i nacisków grup promujących aborcję, Uganda jest krajem, który opowiada się za życiem i wartościami rodzinnymi. Prezydent Ugandy zachęcił do abstynencji i wierności jako lekarstwa przeciw rozprzestrzenianiu się HIV/AIDS. Jak pokazują statystyki, od lat 80. ubiegłego wieku – odkąd promuje się abstynencję seksualną, wskaźnik zakażeń HIV/AIDS (wówczas jeden z najwyższych na świecie) z 30% na początku lat 90. spadł do 6% w roku 2002. Stało się to za sprawą masowych kampanii skoncentrowanych na abstynencji i wierności współmałżonkowi. Niestety, organizacje anty-life robią wszystko, aby promować prezerwatywy i środki antykoncepcyjne, czego efektem jest ponowny wzrost wskaźnika zakażeń HIV/AIDS.

Mieszkańcy Ugandy sami wyrażają chęć, by chronić swoje kobiety, dzieci i mężczyzn od negatywnych wpływów organizacji anty-life. Są również entuzjastycznie nastawieni do działającej tam pracy Human Life International, która organizuje spotkania i prelekcje dla m.in. liderów studenckich w Mbale i studentów medycyny w Makerere University College of Health Sciences w Mulago. Szacuje się, że dzięki prelekcjom samego o. Jonathana Opio, krajowego dyrektora HLI, ocalonych od aborcji zostało ok. 250 dzieci.

Obrońcy życia w Ugandzie kontynuują swoją pracę, która nie jest łatwa. Walka z mentalnością anty-life jest trudna, ale o. Opio zapowiada kontynuację nowych programów pro-life w kolejnych miesiącach.

źródło: jedenznas.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować