Afrykańskie dzieci w niebezpieczeństwie aborcji

Afrykańskie dzieci w niebezpieczeństwie aborcji

Przed długi czas, dzięki surowym przepisom prawa, w Ugandzie skutecznie chroni się nienarodzone dzieci przed niebezpieczeństwem aborcji. Jest to możliwe pomimo obecności w tym regionie różnych organizacji anty-life, takich jak m.in. Marie Stopes International, Gates Foundation czy Family Health International. Wspomniane grupy zamierzają jednak wdrożyć w tym kraju nową politykę aborcyjną, która przewiduje dostarczanie i aplikowanie młodym osobom (już nawet od 10 roku życia) antykoncepcji i pigułek poronnych.

Organizacja Human Life International w Ugandzie zdecydowanie opowiedziała się przeciwko tej strategii i podjęła działania mające na celu zatrzymanie uchwalenie nowego prawa aborcyjnego. Wiele środowisk, w tym małżeństwa i rodzice uczestniczący w programie Bafumbo (coroczne spotkania małżeństw), wyraża zaniepokojenie tą sytuacją i prosi o zatrzymanie nowej ustawy. Rodzice pytają, co mogą zrobić, aby nie doszło do jej uchwalenia, ponieważ zdają sobie sprawę z konsekwencji, jakie mogą pojawić się, gdy ich nastoletnie dzieci będą miały powszechny dostęp do aborcji i antykoncepcji.

Pomimo wpływów i nacisków grup promujących aborcję, Uganda jest krajem, który opowiada się za życiem i wartościami rodzinnymi. Prezydent Ugandy zachęcił do abstynencji i wierności jako lekarstwa przeciw rozprzestrzenianiu się HIV/AIDS. Jak pokazują statystyki, od lat 80. ubiegłego wieku – odkąd promuje się abstynencję seksualną, wskaźnik zakażeń HIV/AIDS (wówczas jeden z najwyższych na świecie) z 30% na początku lat 90. spadł do 6% w roku 2002. Stało się to za sprawą masowych kampanii skoncentrowanych na abstynencji i wierności współmałżonkowi. Niestety, organizacje anty-life robią wszystko, aby promować prezerwatywy i środki antykoncepcyjne, czego efektem jest ponowny wzrost wskaźnika zakażeń HIV/AIDS.

Mieszkańcy Ugandy sami wyrażają chęć, by chronić swoje kobiety, dzieci i mężczyzn od negatywnych wpływów organizacji anty-life. Są również entuzjastycznie nastawieni do działającej tam pracy Human Life International, która organizuje spotkania i prelekcje dla m.in. liderów studenckich w Mbale i studentów medycyny w Makerere University College of Health Sciences w Mulago. Szacuje się, że dzięki prelekcjom samego o. Jonathana Opio, krajowego dyrektora HLI, ocalonych od aborcji zostało ok. 250 dzieci.

Obrońcy życia w Ugandzie kontynuują swoją pracę, która nie jest łatwa. Walka z mentalnością anty-life jest trudna, ale o. Opio zapowiada kontynuację nowych programów pro-life w kolejnych miesiącach.

źródło: jedenznas.pl