Dzieci z zespołem Downa o swoich mamach

– Naszym celem jest odzyskiwanie i budowanie w społeczeństwie dobrego wizerunku osób z zespołem Downa oraz ich rodzin i bliskich – mówi Justyna Gajos z Fundacji Jeden z Nas, która przygotowała właśnie krótki film “Aby każde dziecko miało szansę kochać i być kochane”.

Celem i założeniem filmu jest afirmacja i docenienie macierzyństwa, ukazanie wartości życia, a także promocja takich wartości jak rodzicielstwo, rodzina, dziecko i szeroko rozumiane wartości pro-life. – Pragniemy pokazać i podkreślić, że każdy człowiek ma prawo do tego, żeby kochać i być kochanym – mówią pomysłodawcy klipu.

W filmie jedenaścioro dzieci opowiada o wyjątkowej w swoim życiu osobie. Klip składa się z dwóch części. – W pierwszej dzieci mówią o tym, kim dla nich jest ta osoba, jaka jest, w jaki sposób spędzają z nią czas, za co ją cenią – mówią o niej w taki sposób, że widz nie wie o kogo chodzi (choć pewnie szybko się domyśla, że chodzi o mamę). W drugiej części dzieci zwracają się już bezpośrednio do swoich mam i mówią im o swoich uczuciach – wyjaśnia Justyna Gajos i dodaje, że osoby z niepełnosprawnością często potrafią bardziej niż osoby zdrowe cieszyć się życiem i je doceniać. – Niepełnosprawność intelektualna czy fizyczna wcale nie odbiera nikomu szansy do tego, aby kochał – przeciwnie – ten film pokazuje, że dzieci z zespołem Downa są szczęśliwie i że zawdzięczają to swoim wspaniałym rodzicom – mówi Justyna Gajos.

Film został zrealizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Rodziców i Przyjaciół Dzieci z Zespołem Downa „Tęcza” w Krakowie. Pomysłodawcy klipu mają nadzieję, że film będzie całym rodzinom dodawał odwagi dzięki rodzicom, którzy wzięli udział w tym przedsięwzięciu.

– Dają oni piękne świadectwo miłości, troski o swoje pociechy, siły wewnętrznej i wewnętrznego piękna. Chcemy, żeby ten krótki film stał się pomocny w budowaniu świadomości, że choroba nie musi oznaczać tragedii, przeciwnie może wyzwolić wiele dobra i miłości – choć na pewno nie jest łatwo i każdy dzień stawia przed rodzicami dzieci z niepełnosprawnością wiele wyzwań. Mamy nadzieję, że film będzie inspirował… przede wszystkim do dobra, bo taki jest ten film – bardzo naturalny, ciepły i pozytywny w swoim przekazie – podkreśla Justyna Gajos.

W filmie występują tylko mamy dzieci z zespołem Downa, bo jak podkreślają twórcy, chcieli docenić i pokazać wartość macierzyństwa. Zapowiadają, że być może w kolejnych spotach pojawią się także ojcowie. – Wiemy, że przy tych silnych i dzielnych mamach, stoją i powinni zawsze stać tak samo dzielni i silni, odpowiedzialni ojcowie – mówi Justyna Gajos.

Inspiracją dla Fundacji Jeden z Nas do stworzenia filmu były kampanie informacyjne, które co roku z okazji Światowego Dnia Osób z Zespołem Downa obchodzonego 21 marca organizuje Fundacja Jérôme Lejeune’a. Są to krótkie spoty, których celem jest przeciwdziałanie dyskryminacji osób z trisomią 21. Ostatnia kampania przebiegała pod hasłem „Jak mnie widzisz?”.

Instytut im. Jérôme Lejeune’a wkłada dużo wysiłku, aby wynaleźć lek przeciw schorzeniom o podłożu genetycznym, które są przyczyną upośledzenia. Wkłada też dużo pracy i troszczy się o to, aby objąć specjalistyczną opieką medyczną i psychologiczną swoich pacjentów. Angażuje się też w ochronę najsłabszych, którzy zostali odrzuceni przez społeczeństwo.

Jak informuje Fundacja Jeden z Nas, obecnie na Zachodzie ogromna liczba dzieci, u których diagnozuje się w okresie prenatalnym trisomię 21, jest poddawana aborcji. – Każdego roku w Polsce i Europie tysiące dzieci jest zabijanych, bo istnieje podejrzenie, że urodzą się chore. Choroba czy ułomność nigdy nie powinna być wyrokiem śmierci dla człowieka. Walczymy, by mogli się urodzić i kochać całym sercem – mówi Jakub Bałtroszewicz, prezes Fundacji Jeden z Nas.

źródło: idziemy.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować