Dzieci z zespołem Downa o swoich mamach

Dzieci z zespołem Downa o swoich mamach

– Naszym celem jest odzyskiwanie i budowanie w społeczeństwie dobrego wizerunku osób z zespołem Downa oraz ich rodzin i bliskich – mówi Justyna Gajos z Fundacji Jeden z Nas, która przygotowała właśnie krótki film „Aby każde dziecko miało szansę kochać i być kochane”.

Celem i założeniem filmu jest afirmacja i docenienie macierzyństwa, ukazanie wartości życia, a także promocja takich wartości jak rodzicielstwo, rodzina, dziecko i szeroko rozumiane wartości pro-life. – Pragniemy pokazać i podkreślić, że każdy człowiek ma prawo do tego, żeby kochać i być kochanym – mówią pomysłodawcy klipu.

W filmie jedenaścioro dzieci opowiada o wyjątkowej w swoim życiu osobie. Klip składa się z dwóch części. – W pierwszej dzieci mówią o tym, kim dla nich jest ta osoba, jaka jest, w jaki sposób spędzają z nią czas, za co ją cenią – mówią o niej w taki sposób, że widz nie wie o kogo chodzi (choć pewnie szybko się domyśla, że chodzi o mamę). W drugiej części dzieci zwracają się już bezpośrednio do swoich mam i mówią im o swoich uczuciach – wyjaśnia Justyna Gajos i dodaje, że osoby z niepełnosprawnością często potrafią bardziej niż osoby zdrowe cieszyć się życiem i je doceniać. – Niepełnosprawność intelektualna czy fizyczna wcale nie odbiera nikomu szansy do tego, aby kochał – przeciwnie – ten film pokazuje, że dzieci z zespołem Downa są szczęśliwie i że zawdzięczają to swoim wspaniałym rodzicom – mówi Justyna Gajos.

Film został zrealizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Rodziców i Przyjaciół Dzieci z Zespołem Downa „Tęcza” w Krakowie. Pomysłodawcy klipu mają nadzieję, że film będzie całym rodzinom dodawał odwagi dzięki rodzicom, którzy wzięli udział w tym przedsięwzięciu.

– Dają oni piękne świadectwo miłości, troski o swoje pociechy, siły wewnętrznej i wewnętrznego piękna. Chcemy, żeby ten krótki film stał się pomocny w budowaniu świadomości, że choroba nie musi oznaczać tragedii, przeciwnie może wyzwolić wiele dobra i miłości – choć na pewno nie jest łatwo i każdy dzień stawia przed rodzicami dzieci z niepełnosprawnością wiele wyzwań. Mamy nadzieję, że film będzie inspirował… przede wszystkim do dobra, bo taki jest ten film – bardzo naturalny, ciepły i pozytywny w swoim przekazie – podkreśla Justyna Gajos.

W filmie występują tylko mamy dzieci z zespołem Downa, bo jak podkreślają twórcy, chcieli docenić i pokazać wartość macierzyństwa. Zapowiadają, że być może w kolejnych spotach pojawią się także ojcowie. – Wiemy, że przy tych silnych i dzielnych mamach, stoją i powinni zawsze stać tak samo dzielni i silni, odpowiedzialni ojcowie – mówi Justyna Gajos.

Inspiracją dla Fundacji Jeden z Nas do stworzenia filmu były kampanie informacyjne, które co roku z okazji Światowego Dnia Osób z Zespołem Downa obchodzonego 21 marca organizuje Fundacja Jérôme Lejeune’a. Są to krótkie spoty, których celem jest przeciwdziałanie dyskryminacji osób z trisomią 21. Ostatnia kampania przebiegała pod hasłem „Jak mnie widzisz?”.

Instytut im. Jérôme Lejeune’a wkłada dużo wysiłku, aby wynaleźć lek przeciw schorzeniom o podłożu genetycznym, które są przyczyną upośledzenia. Wkłada też dużo pracy i troszczy się o to, aby objąć specjalistyczną opieką medyczną i psychologiczną swoich pacjentów. Angażuje się też w ochronę najsłabszych, którzy zostali odrzuceni przez społeczeństwo.

Jak informuje Fundacja Jeden z Nas, obecnie na Zachodzie ogromna liczba dzieci, u których diagnozuje się w okresie prenatalnym trisomię 21, jest poddawana aborcji. – Każdego roku w Polsce i Europie tysiące dzieci jest zabijanych, bo istnieje podejrzenie, że urodzą się chore. Choroba czy ułomność nigdy nie powinna być wyrokiem śmierci dla człowieka. Walczymy, by mogli się urodzić i kochać całym sercem – mówi Jakub Bałtroszewicz, prezes Fundacji Jeden z Nas.

źródło: idziemy.pl