Módlcie się za Kanadę!

Do modlitwy w intencji swojej Ojczyzny, Kanady, która nie chroni życia ludzkiego od poczęcia do naturalnej śmierci, wezwała Mary Wagner. Goszcząca w Polsce obrończyni życia odwiedziła Rzeszów, Markową, Tuchów i Tarnów.

W Kanadzie prawo nie tylko dopuszcza bez ograniczeń aborcję. Mniej więcej pół roku temu zalegalizowane tam zostało tzw. asystowanie przy samobójstwie. Uznano, że odmawianie zabicia osoby o to proszącej jest formą dyskryminacji. Sąd Najwyższy poinstruował parlament, aby przełożył to na obowiązujące prawo. W czerwcu przegłosowana została ustawa, według której osoba prosząca o zadanie jej śmierci, po zgodzie lekarza, może wskazać dowolną osobę ze swojego otoczenia, aby ją zabiła. Dlatego goszcząca w niedzielę w Rzeszowie Mary Wagner prosiła Polaków o modlitwę w intencji jej ojczyzny. W kościele pw. Matki Bożej Śnieżnej, gdzie wzięła udział we Mszy św., wyraziła też podziękowanie dla wszystkich zaangażowanych w ruch obrony życia, za ich modlitwę i działanie.

– Jest przykładem dla całej Polski i świata to, co zdołaliście wywalczyć w szpitalu Pro-Familia. Możecie być dumni z waszych wojowników życia i mam nadzieję, że tym doświadczeniem będziecie się dzielić też z innymi diecezjami w Polsce. Ta działalność wpisuje się w budowanie cywilizacji życia i miłości, o której mówił św. Jan Paweł II – przekonywała Kanadyjka.

Mary Wagner została też oprowadzona przez wiceprezesa Instytutu Pamięci Narodowej Mateusza Szpytmę po Muzeum Polaków Ratujących Żydów w Markowej. Towarzyszyli jej członkowie rodziny Ulmów oraz wicemarszałek woj. podkarpackiego Bogdan Romaniuk. Następnie odwiedziła miejsce, gdzie znajdował się dom Ulmów, w którym zginęli; modliła się też w kościele św. Doroty, do którego uczęszczała Wiktoria Ulma.

Z kolei w poniedziałek Mary Wagner udała się do Tarnowa. Była gościem Radia Dobra Nowina, zwiedziła najstarsze w Polsce muzeum diecezjalne, katedrę oraz sanktuarium maryjne w Tuchowie. Wieczorem spotkała się z mieszkańcami Tarnowa, aby w kościele bł. Karoliny dać świadectwo życia. Apelowała w nim, by nie ustawać w dawaniu świadectwa prawdzie, że każde życie jest święte, także osób niepełnosprawnych czy dzieci poczętych w wyniku gwałtu. – Gwałt nie odbiera godności ani kobiecie, ani jej dziecku. Oboje są nieskażeni, choć dotknięci wielkim cierpieniem, które wymaga wewnętrznego uzdrowienia. Zabicie dziecka w żaden sposób nie usuwa skutków przeżytego przez zgwałconą kobietę dramatu – przekonywała.

Był również czas na zadawanie pytań gościowi spotkania. Szczególnie wzruszającym akcentem były prywatne rozmowy z Mary, wspólne zdjęcia oraz białe róże, które zostały wręczone przez członków Stowarzyszenia Rodzin Katolickich Diecezji Tarnowskiej. To właśnie białe róże Mary próbuje ofiarowywać kobietom, które spotyka w klinikach aborcyjnych.

źródło: naszdziennik.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować