O aborcji znów głośno w sejmie

Od wczoraj (22.09) trwa debata, która ma uregulować kwestię tzw. “kompromisu aborcyjnego” w Polsce. Posłowie mają do rozpatrzenia dwa projekty ustawy; pierwszy który ma na celu zliberalizować prawo dotyczące zabijania nienarodzonych, przygotowany przez komitet “Ratujmy Kobiety” oraz drugi komitetu “Stop Aborcji”, nakładający całkowity zakaz przerywania ciąży oprócz sytuacji, w której ciąża zagraża życiu matki.

Dziś posłowie muszą podjąć ostateczną decyzję, której konsekwencje będą rzutować na wiele niewinnych ludzkich istnień. Zgodnie z obecnie obowiązująceym prawem w Polsce, aborcję można dokonać w 3 przypadkach:

• gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego

• gdy ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej (bez ograniczeń ze względu na wiek płodu).

Eksperci z Instytutu na rzecz kultury prawnej Ordo Iuris, którzy 14 marca 2016 r. przedłożyli Marszałkowi Sejmu RP projekt nowej ustawy  „o powszechnej ochronie życia ludzkiego i wychowaniu do życia w rodzinie” uważają ten “kompromis aborcyjny” za przestarzały (przypomnijmy bowiem, że jest częścią ustawy z 1993 r. podczas gdy dziś obowiązuje nas Konstytucja z 1997 r.), a także nieprecyzyjny. Co bowiem ma oznaczać określenie “uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego”? Jak ocenić czy podejrzenie jest “uzasadnione” i o jaki konkretny “czyn zabroniony” chodzi? Z tego wynika, że dziecko poczęte w miejscu publicznym również może zostać zabite. Dlaczego “duże prawdopodobieństwo” może być przyzwoleniem na aborcję? I skąd ten pomysł, że zespół Down’a jest chorobą zagrażającą życiu dziecka? W naszym kraju żyje wiele takich dzieci, są kochane i otoczone specjalną opieką.

Nie jest prawdą, że projekt ustawy złożony przez Ordo Iuris chce zakazać aborcji nawet w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia matki. Ma on jedynie na celu rozróżnienie między “zagrożeniem życia”, a “zagrożeniem zdrowia”, wiemy bowiem, że “życie” zawsze będzie stać wyżej niż “zdrowie” i bez znaczenia czy będziemy tu dyskutować o życiu matki czy życiu dziecka – każde jest tak samo ważne.

Członkowie komitetu “Ratujmy kobiety” postulują o zezwolenie na dokonywanie aborcji w Polsce do 12. tygodnia życia dziecka pod sercem matki bez względu na powód. Oprócz tego postulują o prawo do dokonywania aborcji tak jak dotychczas (w ramach “kompromisu aborcyjnego”).

Dyskutując o aborcji przypomnijmy, że cały czas mówimy tu o nowym życiu, którego serce bije już w 10. tygodniu życia.

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować