O Oknach Życia w Opolu

O Oknach Życia w Opolu

10 października Ks. Tomasz Kancelarczyk jako prezes Fundacji Małych Stópek wziął udział w specjalnie zorganizowanym przez Prezydium Rady Miasta ds. Okien Życia w Opolu seminarium połączonym z debatą pt. „Czy Okna Życia są w Polsce potrzebne?”.  Razem z Ks. Tomaszem udział w dyskusji wzięli: dr Tomasz Terlikowski – red. naczelny Telewizji Republika, dr Błażej Kmiecik z Instytutu Ordo Iuris oraz s. Ewa Jędrzejak opiekująca się Oknem Życia we Wrocławiu.
Impulsem  dla opolskich działaczy pro-life do zorganizowania tego spotkania jest trwający od kilku lat spór o otwarcie Okna Życia w ich mieście. Uczestnicy debaty opowiadali o sposobie w jaki na co dzień działają Okna Życia, a także wzruszające historie uratowanych w nich dzieci. Nie obyło się również bez obalania mitów, narastających od jakiegoś czasu wokół Okien, a które często stanowią argumenty dla przeciwników ich zakładania.
Poniżej dołączamy link do wywiadu, którego w Opolu udzielił Ks. Tomasz, a już wkrótce pełna relacja z debaty.