Amerykanie wybierają prezydenta!

Amerykanie wybierają prezydenta!

Dziś wielki dzień dla Stanów Zjednoczonych, dzień wyborów 45. prezydenta USA. W wyścigu do Białego Domu wystartowali kandydatka partii Demokratów żona byłego prezydenta USA, piastująca niegdyś stanowisko sekretarza stanu Hilary Clinton, która ma szansę zostać pierwszą kobietą prezydentem w historii Ameryki oraz kandydat Republikanów, przedsiębiorca i założyciel Trump Organization Donald Trump. Kobieta i mężczyzna, których wybór może wpłynąć nie tylko na dalszy kierunek rozwoju Stanów, ale również na sytuację polityczną na świecie. Dziś ogólnoświatowe media kierują swój wzrok na Stany Zjednoczone, z niecierpliwością oczekując ostatecznego wyniku głosowania.

Co w tej całej sytuacji może interesować nas Obrońców Życia? Warto mieć świadomość, jaki stosunek mają oboje kandydaci do kwestii obrony dzieci nienarodzonych. Szczególnie może to zainteresować naszych rodaków mieszkających w USA od lat i posiadających prawa wyborcze.

Hilary Clinton

Przedstawiciel Demokratów jednej z głównych opcji USA, charakteryzującej się socjalliberalizmem, który przewiduje m.in. równość społeczną i ekonomiczną, opiekuńczość państwa, istnienie sektora prywatnego, ale także regulacje i interwencje rządu w gospodarkę. Demokraci w większości udzielają swojego poparcia dla zawierania związków jednopłciowych oraz związków partnerskich. Ich poparcie dla aborcji wynika z przekonania o tym, iż każda kobieta powinna mieć całkowitą kontrolę nad swoim ciałem. Ponadto opowiadają się za antykoncepcją finansowaną ze środków publicznych dla najbiedniejszych kobiet. Program partii w latach 1992-2004 głosił, że aborcja powinna być bezpieczna, legalna i rzadka. Osiągnąć to zamierzano poprzez utrzymanie legalności aborcji, odrzucenie ustaw ograniczających kontrolę człowieka nad swoim ciałem i zmniejszenie liczby aborcji poprzez promowanie wiedzy o reprodukcji i antykoncepcji.

Sama Clinton wielokrotnie w amerykańskich mediach pokazywała się jako wielka zwolenniczka i obrończyni Planned Parenthood instytucji propagującej świadome rodzicielstwo, kompleksową edukację seksualną oraz szeroki dostęp do legalnej aborcji. Ostatnio kandydatka na stanowisko prezydenta USA przyznała się również otwarcie do wspierania legalizacji aborcji nawet do 9 miesiąca trwania ciąży, swoje poglądy wyraziła przy okazji wyjścia na jaw afery handlu  tkankami abortowanych dzieci przez Planned Parenthood.

Czy obrońcy życia mogą liczyć, że Hilary Clinton wesprze ich działalność na rzecz nienarodzonych jako prezydent Stanów Zjednoczonych? Odpowiedzcie sobie na to pytanie sami.

Donald Trump

Przedstawiciel Republikanów, drugiej z czołowych opcji USA, której poglądy mieszczą się w nurcie konserwatywnym, opowiadają się za minimalną ingerencją państwa w gospodarkę, wolnym rynkiem, ograniczeniem wydatków na pomoc socjalną i popierają posiadanie broni palnej przez obywateli. Ponadto okazują szacunek i przywiązanie do wartości chrześcijańskich, za czym idzie sprzeciw wobec legalizacji aborcji, eutanazji, narkotyków czy związków homoseksualnych. Sprzeciwiają się większemu napływowi nielegalnych imigrantów oraz są zwolennikami surowego, prostego prawa, np. stosowania kary śmierci. Uważają, że przestępców należy surowo karać, co ma samo w sobie odstraszać od popełniania przestępstw.

Donald Trump w jednym z wywiadów powiedział, że popiera prawo kobiety do wyboru, choć nie podobają mu się procedury z tym związane. Jeśli zostanie prezydentem zamierza walczyć z reformą zdrowotną wprowadzoną za rządów Baracka Obamy (tzw. Obamacare), zakładającą finansowanie zabijania dzieci nienarodzonych z federalnego budżetu.

Czy Trump naprawdę stoi po stronie życia, czy są to tylko puste zapewnienia, aby pozyskać elektorat?