„Z gwałtu… też dziecko”. Potrzebna pomoc

Justyna była u dwóch ginekologów, aby upewnić się, czy na pewno jest w ciąży. Od jednego z nich usłyszała radę, jak szybko „załatwić” sprawę. Była załamana tą, nie tylko niechcianą ciążą, ale również całą sytuacją w jakiej nagle się znalazła. Obudziły się w niej oskarżenia do samej siebie o udział w imprezie z alkoholem w wątpliwym towarzystwie. Nie chciała tego współżycia… to był gwałt. To tym bardziej przemawiało za aborcją, na którą była już gotowa. Na całe szczęście jej koleżanka od samego początku mówiła jej: dziecko to jest dziecko i mimo tego, że nie znasz jego ojca, to tym bardziej jest ono twoje i tylko twoje.

Gdy otrzymałem kontakt do niej, wiedziałem, że będzie bardzo trudno. Faktycznie. Było tak trudno, że nawet beznadziejnie. W całej mojej bezradności udało się tylko skierować ją do ,,naszego” ginekologa, który został uprzedzony o charakterze sprawy. Ta wizyta była decydująca w przeciągnięciu jej na stronę życia. Kiedy chciała zapłacić za wizytę z prośbą o fakturę na Fundację Małych Stópek, lekarz stanowczo odmówił ze słowami: Gdybym wziął za tę wizytę pieniądze, znając pani historię, to jutro przy goleniu nie mógłbym spojrzeć w lustro – i właśnie te słowa były przełomowe. Po prostu zadziałał autorytet lekarza.

Po tej wizycie pierwsze, co usłyszałem od tej dziewczyny, to słowa zachwytu nad postawą tego człowieka. Teraz już wystarczyło, abym przedstawił propozycję pomocy, której mogę jej udzielić w trakcie trwania jej ciąży, a potem przy i po urodzeniu dziecka. Z racji wrogiego nastawienia rodziny, pomoc, którą do niej skierujemy musi być szersza. Wynajęcie kawalerki lub skierowanie do domu samotnej matki. Z racji tego, że za dom samotnej matki płacimy w całości bez odsyłania do opieki społecznej, to wynajęcie kawalerki jest korzystniejsze finansowo. Ale dom samotnej matki oferuje opiekę nad ciężarną oraz naukę późniejszej opieki nad dzieckiem. Na pewno zapewnimy jej to, co będzie potrzebne do urodzenia dziecka, a także nie zostawimy jej samej po urodzeniu. Dlatego proszę Was o pomoc finansową na nasze subkonto, ale też o przesyłanie ubranek i artykułów higienicznych dla dziecka.

Dla osób mogących pomóc finansowo podaję subkonto z prośbą aby wraz z przelewem wysłały do mnie sms na mój telefon 608752142 z info o przesłanej kwocie. To tak dla informacji i możliwości podziękowania, o co proszę.

ks. Tomasz Kancelarczyk tel. 608-752-142
prezes Fundacji Małych Stópek
91 2030 0045 1110 0000 0430 3230
adres do wysyłki ubranek i artykułów kosmetycznych