Konferencja w Warszawie „Doceńmy Każde Życie!”

Konferencja w Warszawie „Doceńmy Każde Życie!”

Dnia 28 stycznia w siedzibie Sejmu RP w Warszawie odbyła się konferencja pt. „Doceńmy każde życie!”. Spotkanie było skierowane do wszystkich osób działających na rzecz ochrony życia i wartości rodziny, a także dla zainteresowanych taką działalnością.

Konferencję zorganizowały Narodowa Organizacja Kobiet wraz z Konfederacją Kobiet RP przy współpracy z posłem na Sejm RP Robertem Winnickim oraz Ruchem Narodowym. Wśród prelegentów znaleźli się m.in. prof. Urszula Dudziak – Katolicki Uniwersytet Lubelski, dr Marta Cywińska – działaczka Narodowej Organizacji Kobiet, dr Błażej Kmieciak z Centrum Bioetyki Instytutu Ordo Iuris, Sylwia Bieńkowska – położna, dr n. med. Magdalena Wąsek-Buko z Śląskiego Hospicjum Perinatalnego oraz Małgorzata Terlikowska.

Uczestnicy konferencji zmierzyli się podczas wystąpień prelegentów z następującymi zagadnieniami: czym jest kobiecość i jakie ma zadania? Jaką rolę w rodzinie ma ojciec i dlaczego mężczyźni są dziś potrzebni bardziej niż kiedykolwiek? Kim są ciche bohaterki XXI w. i jak wielką szansą na godne życia są hospicja perinatalne w Polsce.

Organizatorzy spotkania podkreślali, że konferencje dotyczące życia i rodziny są niezwykle ważne, szczególnie ze względu na problemy z jakimi boryka się współczesny człowiek. Przyspieszona seksualizacja, w szczególności mężczyzn nie służy rodzinie i ojcostwu. Przedmiotowe traktowanie siebie i innych utrudnia budowanie relacji z drugim człowiekiem, a w szczególności niszczy ją między kobietą, a mężczyzną. Marginalizowanie roli rodziny we współczesnym świecie stało się faktem, z którym należy walczyć. Dlatego prelegenci w swoich wystąpieniach wciąż podkreślali, że kobieta z mężczyzną zamiast ze sobą rywalizować o to kto więcej może i porównywać się, powinni przez swoje różnice odnaleźć komplementarność i dostrzec w niej piękno.

Podczas spotkania nie obyło się bez dotknięcia najtrudniejszego tematu, jakim w ostatnim czasie stała się agresywna walka o prawo do zabijania nienarodzonych, w której najbardziej ucierpiał obraz współczesnej kobiety.

W konferencji uczestniczyło wielu działaczy pro-life z całej Polski, w tym również pracownicy Fundacji Małych Stópek.