Konferencja w Warszawie “Doceńmy Każde Życie!”

Dnia 28 stycznia w siedzibie Sejmu RP w Warszawie odbyła się konferencja pt. „Doceńmy każde życie!”. Spotkanie było skierowane do wszystkich osób działających na rzecz ochrony życia i wartości rodziny, a także dla zainteresowanych taką działalnością.

Konferencję zorganizowały Narodowa Organizacja Kobiet wraz z Konfederacją Kobiet RP przy współpracy z posłem na Sejm RP Robertem Winnickim oraz Ruchem Narodowym. Wśród prelegentów znaleźli się m.in. prof. Urszula Dudziak – Katolicki Uniwersytet Lubelski, dr Marta Cywińska – działaczka Narodowej Organizacji Kobiet, dr Błażej Kmieciak z Centrum Bioetyki Instytutu Ordo Iuris, Sylwia Bieńkowska – położna, dr n. med. Magdalena Wąsek-Buko z Śląskiego Hospicjum Perinatalnego oraz Małgorzata Terlikowska.

Uczestnicy konferencji zmierzyli się podczas wystąpień prelegentów z następującymi zagadnieniami: czym jest kobiecość i jakie ma zadania? Jaką rolę w rodzinie ma ojciec i dlaczego mężczyźni są dziś potrzebni bardziej niż kiedykolwiek? Kim są ciche bohaterki XXI w. i jak wielką szansą na godne życia są hospicja perinatalne w Polsce.

Organizatorzy spotkania podkreślali, że konferencje dotyczące życia i rodziny są niezwykle ważne, szczególnie ze względu na problemy z jakimi boryka się współczesny człowiek. Przyspieszona seksualizacja, w szczególności mężczyzn nie służy rodzinie i ojcostwu. Przedmiotowe traktowanie siebie i innych utrudnia budowanie relacji z drugim człowiekiem, a w szczególności niszczy ją między kobietą, a mężczyzną. Marginalizowanie roli rodziny we współczesnym świecie stało się faktem, z którym należy walczyć. Dlatego prelegenci w swoich wystąpieniach wciąż podkreślali, że kobieta z mężczyzną zamiast ze sobą rywalizować o to kto więcej może i porównywać się, powinni przez swoje różnice odnaleźć komplementarność i dostrzec w niej piękno.

Podczas spotkania nie obyło się bez dotknięcia najtrudniejszego tematu, jakim w ostatnim czasie stała się agresywna walka o prawo do zabijania nienarodzonych, w której najbardziej ucierpiał obraz współczesnej kobiety.

W konferencji uczestniczyło wielu działaczy pro-life z całej Polski, w tym również pracownicy Fundacji Małych Stópek.

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować