„Każdy piękny od poczęcia”

„Każdy piękny od poczęcia”

Już po raz 3 Stowarzyszenie Realitas zaprasza dzieci i młodzież ze szkół podstawowych, specjalnych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na terenie województwa lubelskiego do wzięcia udziału w konkursie „Każdy piękny od poczęcia” zorganizowanego z okazji Narodowego Dnia Życia.

Konkurs „Każdy piękny od poczęcia” ruszył 15 stycznia br., jednak pierwsze informacje o nim pojawiły się w mediach już w listopadzie ubiegłego roku i to wówczas niektóre środowiska uznały go za „kontrowersyjny”. Wszystko za sprawą przesłania, które niesie konkurs: godność i wartość  życia każdego człowieka, kształtowanie postawy szacunku do każdego człowieka, a w szczególności do tego słabszego i niepełnosprawnego. Dzieci mogą przedstawić ten temat w 1 z 3 kategorii: plastycznej, literackiej lub multimedialnej. Niektórych oburzył fakt, że patronat nad tak „kontrowersyjnym” konkursem objęło Lubelski Kuratorium Oświaty oraz Wojewoda Lubelski. Feministki zagrzmiały w odpowiedzi na ten fakt twierdząc że konkurs ma cel indoktrynowania młodzieży.

Jak dalece będziemy zakłamywać rzeczywistość i wmawiać dzieciom, że każde dziecko jest piękne od poczęcia? Zacznijmy od faktów, że przecież wcale tak nie jest – mówiły.

Bractwo Małych Stópek ma jednak na ten temat inne zdanie, każde życie jest piękne, dlatego serdecznie zapraszamy szkoły z województwa lubelskiego do udziału w konkursie, którego jesteśmy partnerem. Pamiętajcie, że prace można wysyłać do 24 lutego! Wszystkim uczestnikom życzymy powodzenia i przypominamy, że jedną z nagród funduje Ks. Tomasz Kancelarczyk prezes Fundacji Małych Stópek.

więcej informacji na www.kuratorium.lublin.pl