Dziś Światowy Dzień Zespołu Downa

Dziś Światowy Dzień Zespołu Downa

Po raz pierwszy Światowy Dzień Zespołu Downa (ang. World Down Syndrome Day) został zorganizowany w 2005 roku. Jego data 21 marca nie jest przypadkowa, symbolizuje bowiem trzeci chromosom w dwudziestej pierwszej parze, którego obecność stanowi genetyczną przyczynę zespołu Downa. Od 2012 roku patronat nad obchodami obejmuje ONZ. Organizatorzy wydarzenia każdego roku podkreślają, że pragną w tym dniu szczególnie mówić o prawach osób z zespołem Downa do życia i pełnego uczestniczenia w życiu społecznym.

Osoby z Zespołem Downa są coraz bardziej marginalizowane w życiu społecznym,  szacuje się, że w Polsce osoby te stanowią ok. 1,4 proc. proc. społeczeństwa. W wielu krajach Europy, ten niesprawiedliwy proces trwa już niestety od dłuższego czasu. Nie tak dawno głośno było o Francji, gdzie zakazano emisji reklamy w której występują uśmiechnięte dzieci z zespołem Downa. Francuskie władze, powołały się wówczas na skargi telewidzów o rzekomo „szokującym” charakterze klipu.  Są już jednak takie kraje, których problem marginalizowania osób z zespołem Downa nie istnieje, bo…takie osoby już się nie rodzą. Do takich krajów należy już Islandia, w której jak podają statystyki od 5 lat nie narodziło się dziecko z takim schorzeniem. Postęp medycyny? Nie, dopuszczalność aborcji w chwili postawienia diagnozy.

Zwolennicy zabijania nienarodzonych dzieci, u których wykryto zespół Downa zasłaniają się intencją „oszczędzenia bólu i cierpienia”. Jednak sami chorzy, którym dane było się urodzić są zadowoleni ze swego życia i wie o tym każdy kto osobiście ich poznał. Coraz więcej słychać bowiem o kampaniach,w  których opowiada się historie modelek, studentów czy sportowców, którzy ze wsparciem swoich najbliższych prowadzą normalne życie i spełniają marzenia.

Nie dziwi więc fakt, że jest dla nich prawdziwym ciosem organizowanie takich konferencji jak ta, którą zorganizowała Fundacja Lejeune’a 20 marca br. w Genewie p.t. „Świat bez osób z zespołem Downa?” poświęconą tematowi diagnostyki prenatalnej i tego, jak obraca się ona przeciwko osobom z trisomią 21.

Dla osób zainteresowanych i chcących wesprzeć petycję Stop Discriminating, której celem jest walka z dyskryminacją prenatalną na podstawie profilu genetycznego dziecka uzyskiwanego w wyniku badań prenatalnych zapraszamy na stronę stopdiscriminatingdown.com (również w polskiej wersji językowej).

Chcących przyłączyć się do świętowania 21 marca zachęcamy do:
-śledzenia profilu akcji na Facebooku, Twitterze i YouTube;
-założenia najlepiej trzech skarpetek, w różnych, wesołych kolorach