Dziś Światowy Dzień Zespołu Downa

Po raz pierwszy Światowy Dzień Zespołu Downa (ang. World Down Syndrome Day) został zorganizowany w 2005 roku. Jego data 21 marca nie jest przypadkowa, symbolizuje bowiem trzeci chromosom w dwudziestej pierwszej parze, którego obecność stanowi genetyczną przyczynę zespołu Downa. Od 2012 roku patronat nad obchodami obejmuje ONZ. Organizatorzy wydarzenia każdego roku podkreślają, że pragną w tym dniu szczególnie mówić o prawach osób z zespołem Downa do życia i pełnego uczestniczenia w życiu społecznym.

Osoby z Zespołem Downa są coraz bardziej marginalizowane w życiu społecznym,  szacuje się, że w Polsce osoby te stanowią ok. 1,4 proc. proc. społeczeństwa. W wielu krajach Europy, ten niesprawiedliwy proces trwa już niestety od dłuższego czasu. Nie tak dawno głośno było o Francji, gdzie zakazano emisji reklamy w której występują uśmiechnięte dzieci z zespołem Downa. Francuskie władze, powołały się wówczas na skargi telewidzów o rzekomo “szokującym” charakterze klipu.  Są już jednak takie kraje, których problem marginalizowania osób z zespołem Downa nie istnieje, bo…takie osoby już się nie rodzą. Do takich krajów należy już Islandia, w której jak podają statystyki od 5 lat nie narodziło się dziecko z takim schorzeniem. Postęp medycyny? Nie, dopuszczalność aborcji w chwili postawienia diagnozy.

Zwolennicy zabijania nienarodzonych dzieci, u których wykryto zespół Downa zasłaniają się intencją “oszczędzenia bólu i cierpienia”. Jednak sami chorzy, którym dane było się urodzić są zadowoleni ze swego życia i wie o tym każdy kto osobiście ich poznał. Coraz więcej słychać bowiem o kampaniach,w  których opowiada się historie modelek, studentów czy sportowców, którzy ze wsparciem swoich najbliższych prowadzą normalne życie i spełniają marzenia.

Nie dziwi więc fakt, że jest dla nich prawdziwym ciosem organizowanie takich konferencji jak ta, którą zorganizowała Fundacja Lejeune’a 20 marca br. w Genewie p.t. „Świat bez osób z zespołem Downa?” poświęconą tematowi diagnostyki prenatalnej i tego, jak obraca się ona przeciwko osobom z trisomią 21.

Dla osób zainteresowanych i chcących wesprzeć petycję Stop Discriminating, której celem jest walka z dyskryminacją prenatalną na podstawie profilu genetycznego dziecka uzyskiwanego w wyniku badań prenatalnych zapraszamy na stronę stopdiscriminatingdown.com (również w polskiej wersji językowej).

Chcących przyłączyć się do świętowania 21 marca zachęcamy do:
-śledzenia profilu akcji na Facebooku, Twitterze i YouTube;
-założenia najlepiej trzech skarpetek, w różnych, wesołych kolorach

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować