Prawa sumienia pracowników służby zdrowia – 16 maja wykład Nikolasa Nikasa w Szczecinie

Prawa sumienia pracowników służby zdrowia – debata publiczna dotycząca tego tematu angażuje niemal całe społeczeństwo. Nad argumentami merytorycznymi często, niestety, górują emocje. Warto to zmienić.

Nikolas Nikas, światowej renomy specjalista z zakresu bioetyki, w dniach 15.05. – 18.05. br. wygłosi cykl wykładów nt. wolności sumienia widzianej przez pryzmat pracowników służby zdrowia.

Wykłady w czterech polskich miastach to rzadka możliwość spotkania z cenionym specjalistą umiejętnie prezentującym fakty dostarczane przez nauki przyrodnicze oraz medycynę w perspektywie prawnej i politologicznej.

Nikolas Nikas jest znanym w USA i na świecie ekspertem w odniesieniu do takich zagadnień jak aborcja, prawa sumienia w służbie zdrowia, klonowanie i badania na ludzkich komórkach macierzystych, asystowane samobójstwo. Prezes Bioethics Defense Fund – prawniczej organizacji podejmującej działania na rzecz prawa do życia i wolności sumienia w USA i na całym świecie – był konsultantem Prezydenckiej Rady Bioetycznej w Waszyngtonie. Stawał przed Senatem USA w sprawach dotyczących aborcji i wolności słowa.  Uczestniczy w wielu postępowaniach sądowych dotyczących tej problematyki, m.in. klonowania człowieka, badań na komórkach macierzystych, praw sumienia w służbie zdrowia, procedur klinicznych oraz stanowych ograniczeń dotyczących tzw. późnych aborcji.

Harmonogram spotkań:

Warszawa –  15.05. godz. 17.00., UKSW, ul. Wóycickiego 1/3, Sala 106 bud 21.

Szczecin – 16.05. godz. 10.10., Katedra Nauk o Rodzinie Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Szczecińskiego, ul. Papieża Pawła VI 2, Sala 205.

Szczecin – 16.05. godz. 19.00., Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana”, ul. Kaszubska 20/3.

Opole – 17.05. godz. 19.00., Uniwersytet Opolski, pl. Kopernika 11a, aula B.

Kraków – 18.05. godz. 17.00., Uniwersytet Papieski Jana Pawła II, ul. Bernardyńska 3, aula.

Zapraszamy do udziału w spotkaniach!