Prawa sumienia pracowników służby zdrowia – 16 maja wykład Nikolasa Nikasa w Szczecinie

Prawa sumienia pracowników służby zdrowia – debata publiczna dotycząca tego tematu angażuje niemal całe społeczeństwo. Nad argumentami merytorycznymi często, niestety, górują emocje. Warto to zmienić.

Nikolas Nikas, światowej renomy specjalista z zakresu bioetyki, w dniach 15.05. – 18.05. br. wygłosi cykl wykładów nt. wolności sumienia widzianej przez pryzmat pracowników służby zdrowia.

Wykłady w czterech polskich miastach to rzadka możliwość spotkania z cenionym specjalistą umiejętnie prezentującym fakty dostarczane przez nauki przyrodnicze oraz medycynę w perspektywie prawnej i politologicznej.

Nikolas Nikas jest znanym w USA i na świecie ekspertem w odniesieniu do takich zagadnień jak aborcja, prawa sumienia w służbie zdrowia, klonowanie i badania na ludzkich komórkach macierzystych, asystowane samobójstwo. Prezes Bioethics Defense Fund – prawniczej organizacji podejmującej działania na rzecz prawa do życia i wolności sumienia w USA i na całym świecie – był konsultantem Prezydenckiej Rady Bioetycznej w Waszyngtonie. Stawał przed Senatem USA w sprawach dotyczących aborcji i wolności słowa.  Uczestniczy w wielu postępowaniach sądowych dotyczących tej problematyki, m.in. klonowania człowieka, badań na komórkach macierzystych, praw sumienia w służbie zdrowia, procedur klinicznych oraz stanowych ograniczeń dotyczących tzw. późnych aborcji.

Harmonogram spotkań:

Warszawa –  15.05. godz. 17.00., UKSW, ul. Wóycickiego 1/3, Sala 106 bud 21.

Szczecin – 16.05. godz. 10.10., Katedra Nauk o Rodzinie Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Szczecińskiego, ul. Papieża Pawła VI 2, Sala 205.

Szczecin – 16.05. godz. 19.00., Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana”, ul. Kaszubska 20/3.

Opole – 17.05. godz. 19.00., Uniwersytet Opolski, pl. Kopernika 11a, aula B.

Kraków – 18.05. godz. 17.00., Uniwersytet Papieski Jana Pawła II, ul. Bernardyńska 3, aula.

Zapraszamy do udziału w spotkaniach!

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować