Szczecin Kocha Życie!

Szczecin Kocha Życie!

Jak co roku było głośno, radośnie i kolorowo. Ulicami Szczecina już po raz XV przemaszerował największy w Polsce Marsz dla Życia, tym razem pod hasłem: „Kocham Cię Życie”. Uczestnicy manifestacji pro-life pojawili się licznie i całymi rodzinami, przynosząc ze sobą, w odpowiedzi na apel organizatorów, pieluszki oraz chemię kosmetyczną dla Domu Samotnej Matki w Poczerninie oraz podopiecznych Fundacji Małych Stópek. Organizatorzy wstępnie podają, że w Marszu z Jasnych Błoni do Katedry św. Jakuba wzięło udział ok. kilkunastu tysięcy osób.

Pierwsi wolontariusze z Bractwa Małych Stópek, którzy co roku pomagają przy organizacji Marszu dla Życia w Szczecinie, pojawili się na Jasnych Błoniach już o 12:00 szykując  banery i flagi oraz przygotowując kolorowe wiatraczki, które w tym roku zostały rozdane dzieciom uczestniczącym w Marszu.

– Uwielbiam atmosferę tych przygotowań – tłumaczy Ewa, która już od 3 lat wolontaryjnie pomaga przy organizacji szczecińskiego Marszu dla Życia – Ten Marsz to niezwykle pozytywne i radosne wydarzenie, które daje jednocześnie możliwość dania świadectwa jak wielkim darem jest życie.

Młodzi pomocnicy na pytanie: „Jak rozumieją tegoroczne hasło Marszu <<Kocham Cię Życie>>?” odpowiadali bez większego problemu

Że naprawdę cenimy życie jako wartość większą niż inne, potrafimy się nim cieszyć i mamy do niego szacunek – tłumaczył Tomek, który na Marsz przybył z kolegą ze szkoły.

_MG_3120

Tegoroczne hasło wzywa nas do zastanowienia się nad naszym osobistym stosunkiem do wartości życia – wyjaśnia ks. Tomasz Kancelarczyk, współorganizator szczecińskiego Marszu dla Życia oraz założyciel Fundacji Małych Stópek. – Czy na pewno nie tłumaczymy gdzieś w swoim sercu sytuacji, w których dajemy prawo do odebrania tej wartości drugiemu człowiekowi. A pamiętajmy, że miłość do życia daje początek każdej innej miłości, czy to do rodziny czy nawet własnego narodu.

Parę minut po godzinie 15:00 szczecińscy obrońcy życia wyruszyli z okrzykami i śpiewem na ustach, niosąc w miasto świadectwo o niezwykłym cudzie życia. Pogoda dopisała uczestnikom marszu, dlatego tłum ubranych na biało mieszkańców Szczecina ruszył na ulice miasta z przesłaniem obrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci. W tym roku organizatorzy zachęcali, aby przyjść na marsz w białym stroju i jak widać na wielu zdjęciach z wydarzenia ten pomysł przypadł do gustu wielu uczestnikom. Dlaczego akurat kolor biały?

Chcemy być pewną odpowiedzią na falę czarnych protestów, które w ostatnich miesiącach zalały nasz kraj – tłumaczy Ks. Kancelarczyk – do tego biały jest kolorem niewinności i nadziei, a takie jest właśnie życie.

W drodze oprócz śpiewów i haseł podobnie jak w ubiegłych latach były odczytywane opisy dziecka na każdym etapie jego rozwoju prenatalnego, a w nawiązaniu do tegorocznego hasła, uczestnicy usłyszeli tegoroczny hymn Marszu dla Życia „Kocham Cię Życie” w wykonaniu zespołu Som Gorsi.

Tegoroczna trasa marszu prowadziła spod urzędu miasta przez al. Jana Pawła II i Wojska Polskiego do aż do ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego i wprost do Katedry św. Jakuba, gromadząc całe rodziny, dzieci, młodzież i wspólnoty na uroczystej Mszy Świętej, na której chętni podjęli się Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego, czyli 9-miesięcznej modlitwy różańcowej w intencji nienarodzonego dziecka.

Anna Piotrowska