Szczecin Kocha Życie!

Jak co roku było głośno, radośnie i kolorowo. Ulicami Szczecina już po raz XV przemaszerował największy w Polsce Marsz dla Życia, tym razem pod hasłem: „Kocham Cię Życie”. Uczestnicy manifestacji pro-life pojawili się licznie i całymi rodzinami, przynosząc ze sobą, w odpowiedzi na apel organizatorów, pieluszki oraz chemię kosmetyczną dla Domu Samotnej Matki w Poczerninie oraz podopiecznych Fundacji Małych Stópek. Organizatorzy wstępnie podają, że w Marszu z Jasnych Błoni do Katedry św. Jakuba wzięło udział ok. kilkunastu tysięcy osób.

Pierwsi wolontariusze z Bractwa Małych Stópek, którzy co roku pomagają przy organizacji Marszu dla Życia w Szczecinie, pojawili się na Jasnych Błoniach już o 12:00 szykując  banery i flagi oraz przygotowując kolorowe wiatraczki, które w tym roku zostały rozdane dzieciom uczestniczącym w Marszu.

– Uwielbiam atmosferę tych przygotowań – tłumaczy Ewa, która już od 3 lat wolontaryjnie pomaga przy organizacji szczecińskiego Marszu dla Życia – Ten Marsz to niezwykle pozytywne i radosne wydarzenie, które daje jednocześnie możliwość dania świadectwa jak wielkim darem jest życie.

Młodzi pomocnicy na pytanie: „Jak rozumieją tegoroczne hasło Marszu <<Kocham Cię Życie>>?” odpowiadali bez większego problemu

Że naprawdę cenimy życie jako wartość większą niż inne, potrafimy się nim cieszyć i mamy do niego szacunek – tłumaczył Tomek, który na Marsz przybył z kolegą ze szkoły.

_MG_3120

Tegoroczne hasło wzywa nas do zastanowienia się nad naszym osobistym stosunkiem do wartości życia – wyjaśnia ks. Tomasz Kancelarczyk, współorganizator szczecińskiego Marszu dla Życia oraz założyciel Fundacji Małych Stópek. – Czy na pewno nie tłumaczymy gdzieś w swoim sercu sytuacji, w których dajemy prawo do odebrania tej wartości drugiemu człowiekowi. A pamiętajmy, że miłość do życia daje początek każdej innej miłości, czy to do rodziny czy nawet własnego narodu.

Parę minut po godzinie 15:00 szczecińscy obrońcy życia wyruszyli z okrzykami i śpiewem na ustach, niosąc w miasto świadectwo o niezwykłym cudzie życia. Pogoda dopisała uczestnikom marszu, dlatego tłum ubranych na biało mieszkańców Szczecina ruszył na ulice miasta z przesłaniem obrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci. W tym roku organizatorzy zachęcali, aby przyjść na marsz w białym stroju i jak widać na wielu zdjęciach z wydarzenia ten pomysł przypadł do gustu wielu uczestnikom. Dlaczego akurat kolor biały?

Chcemy być pewną odpowiedzią na falę czarnych protestów, które w ostatnich miesiącach zalały nasz kraj – tłumaczy Ks. Kancelarczyk – do tego biały jest kolorem niewinności i nadziei, a takie jest właśnie życie.

W drodze oprócz śpiewów i haseł podobnie jak w ubiegłych latach były odczytywane opisy dziecka na każdym etapie jego rozwoju prenatalnego, a w nawiązaniu do tegorocznego hasła, uczestnicy usłyszeli tegoroczny hymn Marszu dla Życia „Kocham Cię Życie” w wykonaniu zespołu Som Gorsi.

Tegoroczna trasa marszu prowadziła spod urzędu miasta przez al. Jana Pawła II i Wojska Polskiego do aż do ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego i wprost do Katedry św. Jakuba, gromadząc całe rodziny, dzieci, młodzież i wspólnoty na uroczystej Mszy Świętej, na której chętni podjęli się Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego, czyli 9-miesięcznej modlitwy różańcowej w intencji nienarodzonego dziecka.

Anna Piotrowska

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować