Walka o Charliego zakończona

Wzruszająca historia Charliego Garda i jego rodziców obiegła media na całym świecie. 11-miesięczny chłopiec od urodzenia cierpiący na bardzo rzadką chorobę mitochondrialną zgodnie z decyzją rodziców zostanie odłączony od aparatury podtrzymującej jego życie.
Syndrom wyczerpania mitochondrialnego, to choroba uszkadzająca mózg i powodująca zanik mięśni. Do tej pory ta choroba została zdiagnozowana zaledwie u 16 osób na świecie, niestety Charlie jest wśród nich. Lekarze brytyjskiego szpitala, w którym opiekowano się chorym chłopcem chcieli wbrew woli rodziców odłączyć go od aparatury podtrzymującej go przy  życiu. Wówczas rodzice niemowlęcia rozpoczęli batalię sądową, aby ratować życie syna. W całą sprawę zaangażował się Europejski Trybunał Praw Człowieka, który stanął po stronie lekarzy oraz prezydent USA Donald Trump i rzymski Szpital Pediatryczny Dzieciątka Jezus, którzy zadeklarowali pomoc Charliemu i jego rodzicom.
W efekcie udało się odwlec decyzję sądu o odłączeniu chłopca. Ostatnią deską ratunku miała być eksperymentalna terapia w Stanach Zjednoczonych na którą rodzice Charliego uzbierali fundusze za pomocą portalu crowdfundingowego. Niestety 24 lipca pojawiły się kolejne opinie medyczne, wskazujące na nieodwracalne zmiany w organizmie. Dalsze leczenie nie przyniosłoby żadnego efektu, dla chłopca było po prostu za późno.
Rodzice musieli podjąć najtrudniejszą decyzję w swoim życiu, decyzję o odłączeniu swojego chorego syna od aparatury podtrzymującej jego życie, aby nie skazywać go na uporczywą terapię.

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować