Ks. Kancelarczyk: Model małego „Jasia” – prawda zawarta w 5 cm plastiku

Ks. Kancelarczyk: Model małego „Jasia” – prawda zawarta w 5 cm plastiku

Mały „Jaś” – 5-centymetrowa figurka przedstawiająca dzieciątko w 10. tygodniu od poczęcia – jest wielkim wrogiem osób ze środowisk aborcyjnych, które reagują na ten niewielki kawałek plastiku wstrętem i obrzydzeniem – powiedział w programie „Aktualności dnia” na antenie Radia Maryja ks. Tomasz Kancelarczyk, prezes Fundacji Małych Stópek.
Fundacja to nie tylko pomoc kobietom w trudnych sytuacjach, ale również edukacja – powiedział ks. Tomasz Kancelarczyk.
– Oprócz bezpośredniej pomocy kobietom w ciąży, w trudnych sytuacjach zagrażających życiu dziecka, staramy się także działać w wymiarze edukacyjnym, m.in. poprzez rozprowadzanie modelu „Jasia” – dziecka w 10. tygodniu od poczęcia. Jest to najprostsza wizualizacja życia przed narodzeniem i najprostszy element edukacyjny. To jest coś, co możemy mieć w kieszeni, w torebce i komuś pokazać– podkreślał gość Radia Maryja.
Mimo że jest tak mały, jest wielkim wrogiem środowisk aborcyjnych i tych wszystkich, którzy kierują się mentalnością aborcyjną – zwracał uwagę ks. Kancelarczyk.
– Przekonaliśmy się o tym już wielokrotnie, kiedy osoby o aborcyjnej konstrukcji potrafiły rzucić tym modelem, odepchnąć rękę z wyciągniętym „Jasiem”. Budziło to w nich wstręt i obrzydzenie. Owe reakcje były spowodowane tym kawałkiem prawdy, zawartej w 5-centymetrowym plastiku. Dokładnie tyle ma dzieciątko w 10. tygodniu od poczęcia  Ukształtowane są nie tylko rączki, ale i paluszki – zaznaczył duchowny.
Ten mały model jest – według wielu – elementem straszącym dzieci. Myślę, że osoby, które myślą w ten sposób, chciały przenieść na dzieci jakieś własne lęki względem nienarodzonych – powiedział prezes Fundacji Małych Stópek.
– Czymś absurdalnym jest, że taki model może straszyć dzieci, tym bardziej młodzież gimnazjalną, która może obawiać się wielu rzeczy, ale na pewno nie plastikowego modelu dziecka nienarodzonego. Nigdy nie miałem złej reakcji ze strony młodzieży. Było wręcz zdziwienie, że tak rzeczywiście wygląda dziecko w 10. tygodniu od poczęcia –podkreślił kapłan.
W ciągu ostatnich lat rozprowadziliśmy ponad 200 tys. modeli, co jest już edukacją na poważną skalę – mówił gość Radia Maryja.
– Od tego trzeba zaczynać, żeby wiedzieli wszyscy, zarówno dzieci jak i młodzież, że życie człowieka jest od poczęcia i żeby ta wizualizacja dopomagała doświadczaniu wartości życia. W najbliższym czasie chcemy zakupić kolejne 30 tys. modeli, a więc kolejne 30 tys. osób dowie się o tym, jak to dzieciątko wygląda – powiedział ks. Tomasz Kancelarczyk.
– Zachęcamy do tego, aby skorzystać ze strony internetowej www.dlazycia.info i tam jest zakładka „gadżety”, gdzie dowiemy się, w jaki sposób możemy ten model nabyć. Można również zadzwonić bezpośrednio do Fundacji Małych Stópek – zachęcał duchowny.
Każdego roku poprzez aborcję zabijanych jest około 1000 osób.
źródło: radiomaryja.pl