Naprotechnologia – skuteczne i etyczne leczenie niepłodności

W zabieganym i nie mającym na nic czasu świecie, obserwujemy liczne zmiany, które na przestrzeni wieków, odcisnęły swoje piętno na zdrowiu i życiu człowieka. Mogłoby się wydawać, że postępująca technologia, sprzyja redukcji chorób i eliminuje ryzyko ich wystąpienia. Niestety podważając elementarną wiedzę antropologiczną na temat człowieka, dostrzegamy wciąż narastające problemy, związane przede wszystkim z ludzką płodnością.
Przyczyną niepłodności są m.in. zmiany cywilizacyjne, które powodują liczne choroby immunologiczne. Mentalność antykoncepcyjna i rewolucja seksualna, a także zmiany kulturowe, niosące ze sobą różne prądy filozoficzne, niestety stale odciskają swoje piętno na ludzkiej płodności.
Jedną z metod efektywnego leczenia, jest wciąż mało znana naprotechnologia. Pod tą nazwą kryje się rzetelnie uprawiana ginekologia, z zaawansowanym schematem diagnostyki i terapii. Polega przede wszystkim na współpracy z kobietą, która dokonuje zapisu obserwowanych biomarkerów płodności – nade wszystko śluzu szyjkowego. Celem działań lekarskich jest przywrócenie prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego, tak by możliwa była prokreacja na drodze naturalnego współżycia małżonków. Metoda ta została stworzona przez amerykańskiego ginekologa, profesora Thomasa Hilgersa, który jest dyrektorem Instytutu Papieża Pawła VI dla Studiów nad Ludzką Reprodukcją w Omaha, NE (USA).
Dobra diagnostyka i skuteczne działanie
NaProTechnologia (z ang. Natural Procreative Technology) to terapia lekarska, związana ze zdrowiem kobiety, która analizuje naturalne mechanizmy i ,,współpracuje” z funkcjami prokreacyjnymi. Polega na monitorowaniu zdrowia kobiet, diagnozowaniu pacjentek, a także w przypadku zaburzeń zdrowia ginekologicznego i prokreacyjnego – zastosowaniu adekwatnego leczenia.
Ks. dr hab. Piotr Kieniewicz MIC przez ostatnie 6 lat prowadził Poradnię Wsparcia Płodności „NaProTechnologia“ w Licheniu. Zdaniem kapłana, naprotechnologia to rodzaj medycyny jakiej naprawdę oczekuje społeczeństwo, ponieważ jej sednem jest wykrycie przyczyny i jej skuteczne wyleczenie.
Naprotechnologia jest przykładem medycyny restoratywnej, bo rzeczywiście przywraca właściwą funkcjonalność ludzkiemu ciału, w odniesieniu do płodności. (…) Tym co wyróżnia tę dziedzinę nauki, jest jej osadzenie kliniczne. Prof. Hilgers przez całe swoje życie medyczne zajmował się wyszlifowaniem właśnie takiego systemu leczenia – wyjaśnia ks. Piotr Kieniewicz
Podstawą naprotechnologii jest Creighton Model Fertility Care™ System – model uwzględniający naturalne planowania rodziny, oparty na udoskonalonej i ustandaryzowanej metodzie Billingsów. W metodzie tej wystandaryzowane są: obserwacje, zapis biomarkerów (objawów wydzielania pochwowego), sposób nauczania oraz kontrola i ocena skuteczności. Nauka obserwacji cyklu odbywa się pod nadzorem wykwalifikowanego / certyfikowanego instruktora. Następnie małżeństwo trafia do lekarza, który poprowadzi diagnostykę oraz potrzebne leczenie: zachowawcze i chirurgiczne. Czas prowadzenia leczenia, jest dostosowywany indywidualnie do każdego małżeństwa.
Medyczne podłoże Naprotechnologii
NaProTechnologia wykorzystuje dokładny zapis cyklu kobiety, który zapisywany jest w karcie obserwacji, w oparciu o Model Creighton.  System dostarcza bardzo dużą ilość istotnych informacji, dotyczących procesów hormonalnych, przy jednocześnie prostym sposobie prowadzenia obserwacji.
To jest pewien drogowskaz, który pokazuje, że dobra etyka, prowadzi do dobrej medycyny, czyli profesjonalnej, która rzeczywiście jest skuteczna. (…) Bo można być etycznym ginekologiem i jednocześnie zawalczyć o płodność w sposób skuteczny, wykorzystując moralne środki – wyjaśnia ks. Kieniewicz
– Chodzi o to, by szukać dróg, które przywrócą prawidłowe funkcjonowanie ludzkiemu ciału, by mogło ono działać tak, jak to było zamierzone od samego początku – dodaje kapłan
Nierzadko okazuje się, że przyczyny problemów z płodnością, mogą leżeć poza układem ginekologicznym pacjentki. W ramach leczenia podkreśla się rolę stylu życia, diety oraz poziomu stresu i rodzaju wykonywanej pracy.
Zakres metody
NaProTechnologia jest nauką, w ramach której leczy się m.in. takie problemy jak:
*niepłodność (zaburzenia stanu zdrowia tj. endometrioza, niedrożne jajowody, policystyczne jajniki)
*bolesne miesiączki,
*zespół napięcia przedmiesiączkowego,
*problemy hormonalne,
*nieregularne/nieprawidłowe krwawienia,
*torbiele jajników,
*poronienia nawykowe,
*depresję poporodową
NaProTECHNOLOGY® stanowi dziś odpowiedź na główny nurt praktyk, procedur i paradygmatów współczesnej medycyny reprodukcyjnej. Początki prac w zakresie Creighton Model FertilityCare™ System to lata 70-te XX wieku, na Uniwersytecie Medycznym Creightona w Omaha (Nebraska, USA). W 1985 roku Thomas Hilgers założył Instytut Papieża Pawła VI  dla Studiów nad Ludzką Reprodukcją w Omaha, a od 1985 roku jest on członkiem Papieskiej Akademii Życia. Został do niej zaproszony przez św. Jana Pawła II.

Anna Pleskot

Zapraszamy do  kontaktu z działającą w Szczecinie Poradnią Donum Vitae, która oferuje pomoc w zakresie monitorowania zdrowia prokreacyjnego poprzez stosowanie Modelu Creighton – podstawowego narzędzia diagnostycznego NaProTECHNOLOGY®

Rejestracja telefoniczna
od poniedziałku do piątku