Mistyczna Procesja!

Mistyczna Procesja!

31. 10.2017 ulicami Szczecina przeszła Mistyczna ,,Procesja ze Świętymi”. Uczestnicy ponieśli ok. 100 relikwii świętych patronów, świece oraz 30 kadzielnic, śpiewając jednocześnie Litanię do Wszystkich Świętych. Uczestniczyło ok. 500 osób.

Powodem zorganizowania procesji, było zaobserwowanie postępującej sekularyzacji Dnia Wszystkich Świętych. Jak mówi Prezes Fundacji Małych Stópek ks. Tomasz Kancelarczyk, moda ta jest obrazoburcza wobec naszego przywiązania do czci świętych oraz pamięci o zmarłych.
– To co się dzieje wokół nas rodzi potrzebę ukazania tego, co w naszej wierze jest piękne i zachwycające – wyjaśnia ks. Tomasz Kancelarczyk
Jak mówi kapłan, pochód był skonfrontowany z upamiętnieniem reformacji, podczas której odrzucono kult Świętych. 31. 10 to także dzień współcześnie degradowany przez zachodnie Halloween.
Procesja ukazała głębię oraz mistykę kultu, związaną z wyjątkowym dla katolików dniem. W Kościele Katolickim zaplecze duchowe jest swego rodzaju ojcem inicjatyw. W dzisiejszym świecie, z jednej strony tak bardzo odduchowionym, a z drugiej naszpikowanym magią i zabobonami, potrzeba autentycznej mistyki, wypływającej z życia Kościoła – kontynuuje duchowny
W uroczystym pochodzie poniesione zostały relikwie świętych, wyeksponowane nad głowami uczestników.
– Istnieje realna potrzeba organizowania takich procesji, właśnie w Wigilie Wszystkich Świętych. Po to, żeby uwydatnić światło, które jest skontrastowane z ciemnością. Dlatego oprócz relikwii naszych patronów, ponieśliśmy świece. Na znak naszej modlitwy wznoszonej do Boga, mieliśmy także kilkadziesiąt kadzielnic – dodaje ks. Kancelarczyk
Jak twierdzi kapłan, mistyczna procesja to swego rodzaju egzorcyzm, w trakcie którego uczestnicy wezwali pomocy Wszystkich Świętych i poprosili o wstawiennictwo w sprawach, które dotykają ich życia.
– Wszędzie tam gdzie jest znak i modlitwa zanoszona w wierze, możemy mówić o egzorcyzmie. Dlatego to co się wydarzyło, było oczywiście modlitwą za to miasto i ich mieszkańców, ale także pewną formą egzorcyzmu nad tymi wszystkimi grzesznymi sprawami, w które jako ludzie słabi jesteśmy uwikłani – kończy ks. Kancelarczyk

Anna Pleskot