Pod skrzydłami Fundacji Małych Stópek

Pod skrzydłami Fundacji Małych Stópek

Przez wiele lat prowadzony przez zgromadzenie sióstr Benedyktynek latem 2016 r. trafił pod opiekę Kurii Szczecińsko-Kamieńskiej. Pani Agnieszka Hołubowska na której ramiona spadła największa odpowiedzialność za Dom Miłosierdzia „Betania” i znajdujący się w nim Dom Samotnej Matki w Poczerninie od razu dostrzegła palące problemy placówki, które z uwagi na dobro podopiecznych wymagały szybkiego rozwiązania. Wówczas swoją pomoc zaoferowała Fundacja Małych Stópek.

Początkowo jednym z głównych problemów samotnych mam umieszczonych w Domu w Poczerninie był brak ciepłej wody. Było to ogromne utrudnienie ze względu na najmniejszych jego mieszkańców, dla których wodę do kąpieli trzeba było grzać na kuchennych piecu, opalanym drewnem. Wszyscy radzili sobie jak mogli, współpracowali przy rąbaniu i przywożeniu drewna oraz dbaniu o czystość w pomieszczeniach. Należy tu bowiem podkreślić, że mamy mieszkające w poczernińskim Domu Samotnej Matki nie są wyłącznie jego rezydentkami, ale również gospodyniami. Każda ma swój dyżur w kuchni, wie kiedy jest jej kolej przygotowywania posiłków oraz zmywania naczyń. Kobiety wymieniają się wzajemnie przy opiece nad dziećmi i razem dbają o czystość wokół siebie. Pobyt w Poczerninie uczy je odpowiedzialności, funkcjonowania w małej społeczności, troski o drugiego człowieka i pracy przy codziennych domowych obowiązkach. Znajdują tam nie tylko bezpieczną przystań, pozwalającą pozbierać się po trudnych doświadczeniach życiowych, ale mają okazję nauczyć się samodzielności i zaradności, która przyda im się po opuszczeniu Domu.

Fundacja Małych Stópek, która już od 5 lat gromadzi wokół siebie coraz szersze grono sympatyków i darczyńców, nie mogła przejść obojętnie obok potrzeb Domu Samotnej Matki w Poczernienie. Ogromne serca ofiarodawców FMS pozwoliły nam objąć patronatem to miejsce i rozpocząć prace modernizacyjne. Na pierwszy ogień poszło zamontowanie pieca, który umożliwił dostęp do ciepłej wody mieszkańcom Betanii, zostały zamontowane nowe zbiorniki kumulacyjne i nowy piec z armaturą. Ponadto dofinansowaliśmy w 50% modernizację kanalizacji i rozpoczęliśmy uposażanie kuchni. Wraz z naszymi darczyńcami ułatwiliśmy mieszkańcom tego domu wykonywanie codziennych obowiązków. Dziś nie muszą już martwić się opalanym drewnem piecem.

Jako Fundacja mamy w planach wyremontować również pokoje i łazienki i znając otwartość darczyńców na nasze działania pomocowe wierzymy, że to się uda!

Poniżej filmik z naszej ostatniej wizyty w Poczerninie. W ubiegłym tygodniu na murach Domu Samotnej Matki w Poczerninie zawisł oficjalny szyld informujący o naszym patronacie.

Anna Piotrowska