Edukacja pro-life

Od połowy września Fundacja Małych Stópek realizuje edukację pro life w placówkach wychowawczych. Fundacyjny prelegent razem z wolontariuszami Bractwa Małych Stópek odwiedzili do tej pory 10 szkół w tym 90 klas.
Edukacja na temat m.in rozwoju prenatalnego jest w dzisiejszym świecie niezwykle istotna. Zdaniem prelegentki FMS Anny Pleskot, świadomość wartości każdego ludzkiego życia to fundament, który – jako obrońcy życia –chcą szerzyć dalej.
Miarą naszego człowieczeństwa jest stosunek do tych najmniejszych, którzy już istnieją, a których życie – wbrew logice – jest podważane. W środkach społecznego komunikowania wciąż niewiele mówi się chociażby na temat rozwoju prenatalnego – wyjaśnia Anna Pleskot
Jak twierdzi prelegentka, kwestia obrony życia bardzo często mylona jest chociażby z tzw. ,,religijnym światopoglądem”, dotyczącym tylko ludzi wierzących.
Poprzez prelekcje chcemy podkreślić, że bycie pro-life to sprawa ogólnonarodowa, przekraczająca m.in. nasze osobiste uprzedzenia, preferencje polityczne, trendy czy chociażby gusta – wyjaśnia Anna Pleskot

Forma prelekcji
Świadectwa ubogacone krótkimi filmikami ludzi znanych, piosenki dające do myślenia i fundacyjne gadżety, to nieodłączne elementy każdego spotkania. Forma przygotowanych prelekcji jest wyjątkowo bogata.

Jak zgodnie twierdzą wolontariusze Bractwa Małych Stópek, organizowanie prelekcji jest bardzo potrzebne.

– Takie spotkania uświadamiają młodzieży o cudzie, jakim jest każde dziecko, że jest nim już od momentu poczęcia. Kiedyś sama nie zdawałam sobie sprawy np. z tego kiedy zaczyna bić serce człowieka czy chociażby w jaki sposób pomóc kobietom, które znajdują się w trudnych sytuacjach. Takie prelekcje podkreślają ogromną potrzebę ratowania nienarodzonych i zwracają uwagę na problemy, które dzieją się wokół nas – podkreśla Marta

Często w mediach nie mówi się o tym, jak wygląda rozwój prenatalny człowieka i jak cenne jest życie każdego z nas. Nie przedstawia się faktów. A to wszystko jest niezbędne do zdrowego i świadomego wchodzenia w dorosłość przez te młode osoby – dodaje Gosia
Wolontariusze twierdzą, że poprzez edukację prolife uwrażliwia się młodych na wartość życia.
Jako wolontariusz FMS mogłem uświadomić uczniom, a także samemu sobie jak wielką wartość ma życie ludzkie od poczęcia do naturalnej śmierci – mówi Staszek, wolontariusz FMS
Jeśli się ludziom nie otworzy oczu, to dalej będą uważali, że pewne czyny to nic takiego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jakie są konsekwencje pewnych decyzji i jak one komplikują życie – mówi Ola

Osoby zainteresowane prelekcjami pro- life prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy na adres: edukacja@fundacjamalychstopek.pl. Jest również możliwość osobistego zgłoszenia w siedzibie FMS (ul. św. Ducha 9).
*pierwszeństwo mają szkoły znajdujące się na terenie Szczecina. Z powodu dużej liczby szczecińskich placówek, wszelkie wyjazdy poza miasto odbędą się najwcześniej na przełomie marca/kwietnia.

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować