Facebook zablokował konto białostockiego portalu za zdjęcia z “Marszu dla Życia i Rodziny” – “To skandal”

Facebook zablokował konto białostockiego portalu za zdjęcia z “Marszu dla Życia i Rodziny”. “To skandal”

Facebook zablokował konto lokalnego portalu “Dzień Dobry Białystok”. Powodem miały być zdjęcia z “Marszu Dla Życia i Rodziny” zamieszczone na profilu. – To skandal. Nie mam możliwości wykonywania pracy dziennikarza – mówi Polskiemu Radiu redaktor naczelna Agnieszka Siewiereniuk-Maciorowska.

Szefowa portalu twierdzi, że w kilkudziesięciu zdjęciach zamieszczonych po “Marszu dla Życia i Rodziny” Facebook znalazł dwa, na których widać flagi ONR i Młodzieży Wszechpolskiej. To zdecydowało o zamknięciu całego konta.

Włącz powiadomienia na naszej stronie, kliknij dzwoneczek!

– Powodem zablokowania były zdjęcia z Marszu dla Życia i Rodziny. Było ich kilkadziesiąt, na dwóch z nich Facebook znalazł banery ONR i Młodzieży Wszechpolskiej. Faktycznie tam były, ale oni po prostu szli w tym marszu. Nie powiem przecież fotografowi, żeby wybierał jakieś specjalne kadry – mówiła Polskiemu Radiu Agnieszka Siewiereniuk-Maciorowska ,redaktor naczelny portalu.

– Jesteśmy bardzo popularnym, lokalnym portalem. Podajemy treści niewygodne dla lokalnej władzy, wyciągamy różne rzeczy – dodała.

– Skandalem jest dla mnie to, co się stało. Nie mam możliwości wykonywania pracy dziennikarza, relacjonowania wydarzeń z miejsc publicznych z Białegostoku jakim jest np. Marsz Życia i Rodziny. Sam Marsz odbywa się co roku, jest legalny, pod patronatem miasta, każdy może w nim uczestniczyć. Według Facebooka jest to niedozwolone – tłumaczyła

Właścicielka portalu uznała, że sytuacja przypomina cofnięcie się w czasie. – Uznanie publikowania zdjęć na których są krzyże, rodziny, flagi narodowe, za niezgodne ze standardami, to jest cofnięcie się w historii. Polacy walczyli z cenzurą kilkadziesiąt lat – stwierdziła dziennikarka.

źródło: polskieradio.pl

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować