Transmigracja duszy, czyli nauka według lewicy…

W grudniu 2017 r. po naciskach środowisk lewicowych została odwołana konferencja naukowa pt. “Prawo dziecka do życia”. Prelegentami mieli być wybitni specjaliści z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Oficjalnym powodem odwołania spotkania miało być “ewentualne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania szpitala w jej trakcie”. Nieoficjalnym powodem podzielili się zaś przedstawiciele Partii Razem, którzy po odwołaniu konferencji głośno oznajmili: „Uważamy, że prelegenci związani z ruchami anti-choice wykorzystują prestiż uniwersytetu, a także autorytet lekarzy specjalistów, którzy na konferencji mają się pojawić i wygłosić referaty. Uniwersytet to przestrzeń nauki, wolna od ideologii, religii i przesądów”.

To jednak nie jedyny przypadek naciskania środowisk aborcyjnych na uczelnie. Miesiąc przed odwołaną konferencją na UJ również Warszawski Uniwersytet Medyczny i jeden z Instytutów PAN wycofały się z przygotowań na konferencję pt. „Prawa poczętego pacjenta”. Nie trzeba chyba również przypominać fali odmów ze strony uniwersytetów jaka dotknęła Rebekkę Kiessling i jej wykłady na temat prawa dziecka do życia. Czyżby ktoś bał się świadectwa kobiety poczętej w gwałcie, a mimo wszystko stającej po stronie życia? Czyżby ktoś bał się obrony życia, którą reprezentują ludzie nauki, wykorzystujący jedynie wiedzę medyczną, czyste fakty i merytoryczne argumenty?

Wróćmy jednak do stanowiska partii razem:  „Uważamy, że prelegenci związani z ruchami anti-choice wykorzystują prestiż uniwersytetu, a także autorytet lekarzy specjalistów, którzy na konferencji mają się pojawić i wygłosić referaty. Uniwersytet to przestrzeń nauki, wolna od ideologii, religii i przesądów”.
Jak zatem wyjaśnią  TO

Jeśli na dyskusję, rzetelną wiedzę wykładaną przez naukowców i lekarzy nie ma miejsca na polskich uczelniach, a na konferencję na temat “transmigracji duszy”, które prowadzi nauczyciel jogi już tak, to chyba powinniśmy się poważnie zastanowić nad stanem polskiego szkolnictwa wyższego. Bo ktoś tu chyba za bardzo się rozpędził w monopolizowaniu treści, które mogą, a których nie wolno przedstawiać studentom.

Anna Piotrowska

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować