Aborcja ok?

Aborcja ok?

W październiku 2016 r. ulice polskich miast zalała fala czarnych protestów w odpowiedzi na próbę zmiany prawa odnośnie dopuszczania zabijania nienarodzonych dzieci.  Było czarno, smutno, a przede wszystkim wulgarnie. W stronę społeczeństwa poszedł nie tyle ostry, co wręcz agresywny przekaz, zaś w stronę rządu prawie pogróżki. „Moja macica, moja sprawa”, „Nie dla władców macic”, „Polka walcząca” to tylko niektóre z haseł, jakie były widoczne na manifestacjach.

Gdyby organizatorzy tamtych wydarzeń w sposób uczciwy chcieliby odpowiedzieć sobie na pytanie: skąd takie zainteresowanie czarnymi pochodami,  to winni przypisać je chaosowi informacyjnemu, jaki zapanował po ogłoszeniu projektu ustawy. Wiele kobiet, nie wczytując się zbytnio w treść projektu, powtarzało podawane przez media bardzo ogólnikowe, a nieraz wprowadzające w błąd informacje o ustawie.  Stąd zrodziło się u niektórych osób przekonanie, że kobietę za poronienie (nieumyślne rzecz jasna) czeka dożywocie (sic!).  Projekt został jednak odrzucony, o protestach ucichło, a do głosu doszły kobiety, które od początku nie popierały czarnego protestu i to z różnych powodów. Nawet jeśli były przeciwniczkami projektu fundacji Pro-prawo do życia, w całości lub tylko w jego części, to nie uważały, aby Czarny Protest był najlepszą formą wyrażenia wobec niego swojego sprzeciwu. Mało tego, uznały Czarny Protest za wydarzenie, które wykreowało bardzo obraźliwy i kompromitujący obraz polskich kobiet. Pojawiło się wiele głosów, że nie wszystkie Polki utożsamiają się z wulgarnym wizerunkiem wykreowanym przez feministki na Czarnym Proteście (rzekomo wypowiadające się w imieniu wszystkich kobiet w Polsce), takich opinii przybywało, im więcej zdjęć z czarnych protestów wyciekało do internetu. Wiele kobiet wyznało, że poczuło się wręcz zaszczute, gdy wprost opowiadały się przeciwko czarnemu protestowi, do czego przecież miały prawo jako obywatelki demokratycznego kraju. W odpowiedzi zaś otrzymywały nie od mężczyzn, a właśnie od innych kobiet pogardliwe spojrzenia i kąśliwe uwagi, jak gdyby były obywatelkami gorszej kategori, bez własnej woli i pozwalające sobą pomiatać, bo śmią nie zgadzać się z formą i przekazem „Czarnego Protestu”. Podsumowując, próbowano wmówić społeczeństwu, że większość kobiet w Polsce chce prawa do aborcji. To jednak zostało ostro rozliczone.

Feministki wyciągnęły więc wnioski i na dwa lata po czarnym proteście ruszyły z kampanią: „Aborcja jest ok”. Skąd taki pomysł, aby zabijanie nienarodzonych dzieci nazywać „ok”? Jak się okazuje jest wiele powodów, zarówno ideologicznych jak i wizerunkowych.

„Skoro Czarny Protest jednak nie do końca wypalił, przestał się dobrze kojarzyć i nie wszystkie kobiety się dziś z nim tak otwarcie utożsamiają, to może czas ocieplić nasz wizerunek?” No i jak pomyślały tak zrobiły. Oto teraz z okładki Wysokich Obcasów uśmiechają się do nas trzy zadbane kobiety, w białych koszulkach z kolorową grafiką i hasłem „aborcja jest ok”. Nie wiem, jeśli sądziły, że to różowe tło okładki odciągnie czytelnika od głównego przesłania, to chyba nie doceniają swoich odbiorców.

Aborcja ok? „Jedna z 3 twoich znajomych miała aborcję” I to dowodzi tej tezy? Rocznie 30 tysięcy kobiet w Polsce pada ofiarą gwałtu*. Czy to oznacza, że gwałt jest ok? Nie będzie żadnego ocieplania wizerunku i rozrzedzania przekazu. Czarny Protest pokazał o co w tym wszystkim chodzi i panie z kolorowej okładki Wysokich Obcasów, nie wmówią Polkom, że aborcja to wyrwanie zęba.

Anna Piotrowska

*informacje podane przez Instytut Wymiaru Sprawiedliwości w 2015 r.