Aborcja ok?

W październiku 2016 r. ulice polskich miast zalała fala czarnych protestów w odpowiedzi na próbę zmiany prawa odnośnie dopuszczania zabijania nienarodzonych dzieci.  Było czarno, smutno, a przede wszystkim wulgarnie. W stronę społeczeństwa poszedł nie tyle ostry, co wręcz agresywny przekaz, zaś w stronę rządu prawie pogróżki. „Moja macica, moja sprawa”, „Nie dla władców macic”, „Polka walcząca” to tylko niektóre z haseł, jakie były widoczne na manifestacjach.

Gdyby organizatorzy tamtych wydarzeń w sposób uczciwy chcieliby odpowiedzieć sobie na pytanie: skąd takie zainteresowanie czarnymi pochodami,  to winni przypisać je chaosowi informacyjnemu, jaki zapanował po ogłoszeniu projektu ustawy. Wiele kobiet, nie wczytując się zbytnio w treść projektu, powtarzało podawane przez media bardzo ogólnikowe, a nieraz wprowadzające w błąd informacje o ustawie.  Stąd zrodziło się u niektórych osób przekonanie, że kobietę za poronienie (nieumyślne rzecz jasna) czeka dożywocie (sic!).  Projekt został jednak odrzucony, o protestach ucichło, a do głosu doszły kobiety, które od początku nie popierały czarnego protestu i to z różnych powodów. Nawet jeśli były przeciwniczkami projektu fundacji Pro-prawo do życia, w całości lub tylko w jego części, to nie uważały, aby Czarny Protest był najlepszą formą wyrażenia wobec niego swojego sprzeciwu. Mało tego, uznały Czarny Protest za wydarzenie, które wykreowało bardzo obraźliwy i kompromitujący obraz polskich kobiet. Pojawiło się wiele głosów, że nie wszystkie Polki utożsamiają się z wulgarnym wizerunkiem wykreowanym przez feministki na Czarnym Proteście (rzekomo wypowiadające się w imieniu wszystkich kobiet w Polsce), takich opinii przybywało, im więcej zdjęć z czarnych protestów wyciekało do internetu. Wiele kobiet wyznało, że poczuło się wręcz zaszczute, gdy wprost opowiadały się przeciwko czarnemu protestowi, do czego przecież miały prawo jako obywatelki demokratycznego kraju. W odpowiedzi zaś otrzymywały nie od mężczyzn, a właśnie od innych kobiet pogardliwe spojrzenia i kąśliwe uwagi, jak gdyby były obywatelkami gorszej kategori, bez własnej woli i pozwalające sobą pomiatać, bo śmią nie zgadzać się z formą i przekazem „Czarnego Protestu”. Podsumowując, próbowano wmówić społeczeństwu, że większość kobiet w Polsce chce prawa do aborcji. To jednak zostało ostro rozliczone.

Feministki wyciągnęły więc wnioski i na dwa lata po czarnym proteście ruszyły z kampanią: „Aborcja jest ok”. Skąd taki pomysł, aby zabijanie nienarodzonych dzieci nazywać „ok”? Jak się okazuje jest wiele powodów, zarówno ideologicznych jak i wizerunkowych.

„Skoro Czarny Protest jednak nie do końca wypalił, przestał się dobrze kojarzyć i nie wszystkie kobiety się dziś z nim tak otwarcie utożsamiają, to może czas ocieplić nasz wizerunek?” No i jak pomyślały tak zrobiły. Oto teraz z okładki Wysokich Obcasów uśmiechają się do nas trzy zadbane kobiety, w białych koszulkach z kolorową grafiką i hasłem „aborcja jest ok”. Nie wiem, jeśli sądziły, że to różowe tło okładki odciągnie czytelnika od głównego przesłania, to chyba nie doceniają swoich odbiorców.

Aborcja ok? „Jedna z 3 twoich znajomych miała aborcję” I to dowodzi tej tezy? Rocznie 30 tysięcy kobiet w Polsce pada ofiarą gwałtu*. Czy to oznacza, że gwałt jest ok? Nie będzie żadnego ocieplania wizerunku i rozrzedzania przekazu. Czarny Protest pokazał o co w tym wszystkim chodzi i panie z kolorowej okładki Wysokich Obcasów, nie wmówią Polkom, że aborcja to wyrwanie zęba.

Anna Piotrowska

*informacje podane przez Instytut Wymiaru Sprawiedliwości w 2015 r.

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować