Aborcja nie jest OK!

Po skandalicznym artykule, który pojawił się w Wysokich Obcasach, promującym kampanię “Aborcja jest OK” nie trzeba było długo czekać na stanowczą odpowiedź środowisk pro-life.  Przypomnijmy, że w artykule trzy uśmiechające się do nas z okładki WO panie, nazywające się “Aborcyjnym Dream Teamem” zachęcają swoje czytelniczki do przyznawania się, że zabiły swoje nienarodzone dzieci i dzielenia swoimi historiami.  Mocno manifestują pogląd, iż aborcja nie jest niczym czego kobieta powinna się wstydzić lub co powinna ukrywać – ot wyrwanie zęba.

Artykuł w swojej formie i przekazie mocno narusza zasady etyki dziennikarskiej. Promuje aborcję farmakologiczną, przedstawiając jej rzekomo “pozytywne” aspekty. Zawiera bardzo dokładną instrukcję, gdzie kupić odpowiednie środki oraz z kim i w jaki sposób skonsultować się w razie wątpliwości. „Nasza działalność to nie tylko wysyłanie tabletek. Działamy w 17 krajach na czterech kontynentach i wszędzie tam współpracujemy z lokalnymi społecznościami. Naszą rolą jest informowanie, że aborcja farmakologiczna wykonywana w domu jest bezpieczna” – piszą.

Nie dziwi więc fakt że zaledwie kilka dni później na stronie maszwplyw.pl, a dokładnie TU pojawiła się petycja, w której autorzy wyrażają swój stanowczy sprzeciw wobec tak rażącej manipulacji, jakiej dopuścili się zarówno autorki artykułu “Aborcja jest OK” jak i autorzy okładki Wysokich Obcasów, na której to prezentuje się uśmiechnięty Aborcyjny Dream Team.

W petycji skierowanej do Ryszarda Bańkowicza przewodniczącego rady Etyki Mediów czytamy:

Wyrażam stanowczy sprzeciw wobec naruszenia zasad etyki dziennikarskiej przez redakcję „Gazety Wyborczej”. Okładka magazynu „Wysokie Obcasy” z 17 lutego 2018 r., prezentująca zdjęcie uśmiechniętych kobiet w koszulkach z napisem „Aborcja jest ok” oraz opublikowany w nim tekst Karoliny Domagalskiej pt. „Aborcja farmakologiczna jest w Polsce tematem tabu”, rażąco naruszają standardy etyki dziennikarskiej.

Artykuł pełen jest dezinformacji i manipulacji. Autorka neguje potwierdzane przez Trybunał Konstytucyjny prawo lekarzy do sprzeciwu sumienia. Całkowicie ignoruje też obowiązujące w Polsce przepisy zakazujące pomocy w aborcji – część działań wymienionych w tekście jako „legalne” wypełnia bowiem znamiona przestępstwa z art. 152 § 2 Kodeksu karnego. Śródtytuły artykułu (m.in. „Informowanie nie jest nielegalne”) oraz cytowane opinie tzw. „specjalistki od praw reprodukcyjnych” jawnie wprowadzają w błąd.

Polskie prawo – chociaż z wyjątkami – chroni życie nienarodzonego dziecka. Prezentowanie przestępstwa jako dobra i pomoc w nim są niedozwolone oraz zasługują na jednoznaczne potępienie.

Dlatego domagam się od Rady Etyki Mediów interwencji poprzez stwierdzenie naruszenia etyki dziennikarskiej przez dziennikarza i redakcję „Gazety Wyborczej”.

Zachęcamy do wsparcia petycji.

Anna Piotrowska

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować