Marsz dla Życia już w tę niedzielę! | 15 kwietnia 2018

Marsz dla Życia już w tę niedzielę! | 15 kwietnia 2018

W najbliższą niedzielę (15 kwietnia) ulicami Szczecina przejdzie XVI Marsz dla Życia. Od wielu lat wydarzenie nosi miano największej w Polsce manifestacji w obronie życia.

Tegoroczne hasło pochodu brzmi „Piękni od poczęcia”. Jak co roku uczestnicy poniosą flagi oraz transparenty mówiące o godności każdego człowieka, a także zaśpiewają tematyczne piosenki, specjalnie przygotowane na tę okazję. Podkreślając wymiar patriotyczny działalności pro-life, aktywiści poniosą również 100 metrową biało-czerwoną flagę, a także encyklikę papieża Franciszka „Laudato Si”, w myśl której żadna aktywność chroniąca środowisko nie ma racji bytu, bez uprzedniej ochrony każdego poczętego życia.

Serdecznie zapraszamy, by pod hasłem „Piękni od poczęcia” przemaszerować ulicami Szczecina w radosnej, rodzinnej atmosferze, podkreślając wartość każdego życia od poczęcia do naturalnej śmierci. Życia, którego istnienie często zależy od ofiarności i postawy służby spotykanych na swej drodze osób. Zachęcamy również, aby – jak co roku – przynieść pieluchy, które zostaną przekazane dla Domu Samotnej Matki w Poczerninie, znajdującego się pod opieką Fundacji Małych Stópek.

Marsz tradycyjnie rozpocznie się na Jasnych Błoniach. Wyruszymy o godz. 15.00 spod  pomnika św. Jana Pawła II i przejdziemy na pl. Orła Białego. Manifestacja pro-life zakończy się Mszą Świętą w bazylice Archidiecezjalnej, podczas której będzie możliwość podjęcia Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego.

Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/1878520659059145/

Program Marszu dla Życia:

– godz. 15.00 – formowanie i wymarsz XVI Szczecińskiego Marszu dla Życia
– godz. 16.30 – zakończenie Marszu na placu przykatedralnym
– godz. 17.00 – Msza św. pod przewodnictwem ks. abp. Andrzeja Dzięgi podczas której, będzie możliwość podjęcia przyrzeczenia Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego

Trasa przemarszu:
– Jasne Błonia im. św. Jana Pawła II,
– pl. Armii Krajowej
– al. Jana Pawła II
– ul. Wielkopolska,
– Rondo Szarych Szeregów,
– al. Wojska Polskiego (prawa strona w kierunku Bramy Portowej),
– pl. Zwycięstwa (Brama Portowa)
– ul. Kard. St. Wyszyńskiego (prawa strona w kierunku Mostu Długiego),
– ul. Sołtysia,
– ul. Grodzka,
– pl. Orła Białego – Bazylika Archikatedralna p.w. św. Jakuba.