Wyłonieni zwycięzcy konkursu „Piękni od poczęcia”

Wyłonieni zwycięzcy konkursu „Piękni od poczęcia”

Zainspirowani zeszłorocznym doświadczeniem w Lublinie, gdzie zorganizowany był konkurs „Każdy piękny od poczęcia” przenieśliśmy pomysł na nasz fundacyjny grunt. Zorganizowaliśmy konkurs plastyczny skierowany do uczniów szkół podstawowych i średnich pt. „Piękni od poczęcia”. Jest to nie tylko główny temat konkursu, ale również hasło tegorocznego, szczecińskiego Marszu dla Życia.

Czas nadsyłania prac minął 12 marca. W piątek 6 kwietnia, pod przewodnictwem pomysłodawcy konkursu ks. Tomasza Kancelarczyka, zebrała się komisja konkursowa. Po ponad 2 godzinnych naradach, czytaniu i oglądaniu nadesłanych prac, wyłonieni zostali laureaci konkursu.

Napłynęło do nas blisko 30 prac w dwóch – z czterech dostępnych – kategoriach: plastycznej i literackiej. Największa ich liczba była wykonana przez uczniów klas 5-8 (w tym 2 gimnazjum) szkól podstawowych. Prace były niezwykle ciekawe, często pomysłowe, wykonane różnymi technikami, a co dla nas najważniejsze, miały swój cel i określony przekaz. Uczestnicy konkursu doskonale zmierzyli się z zadanym im tematem. Komisja konkursowa, po licznych dyskusjach i analizach prac, wyłoniła 5 zwycięzców – I i II miejsce w kategorii literackiej, I i II miejsce w kategorii plastycznej w klasach V-VIII oraz I miejsce w klasach I-IV.

Z radością ogłaszamy wyniki konkursu „Piękni od poczęcia”

Kategoria literacka:

I miejsce – Martyna Piątkowska kl. III Gimnazjum nr 18 w Szczecinie, za wiersz „Życie – najwyższa wartość”
II miejsce – Aleksandra Żółwińska z Gimnazjum Integracyjnym w Stargardzie, za wiersz „Matka i Syn”

Kategoria plastyczna:

klasy V-VIII
I miejsce – Klaudia Iwanicz ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Stargardzie, za piękna rzeźbę „Piękni od poczęcia”

II miejsce – Anna Ośmiałowska ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Chełmnie, za piękny plakat

klasy I-IV SP
I miejsce – Szymon Jarmarkiewicz ze Szkoły Podstawowej w Zieleniewie

Wszyscy uczestnicy otrzymają od nas drobne upominki, które już wkrótce prześlemy pocztą na podane w kartach zgłoszeniowych adresy. Natomiast laureatów konkursu zapraszamy na uroczyste wręczenie nagród w najbliższą niedzielę 15 kwietnia o godz. 15 na Jasnych Błoniach, przed wyruszeniem szczecińskiego Marszu dla Życia.