XVI Marsz dla Życia przemaszerował ulicami Szczecina

Ulicami Szczecina już po raz 16.  przemaszerował największy polski Marsz dla Życia, tym razem pod znaczącym hasłem „Piękni od poczęcia”. Szczecińska manifestacja pro-life zgromadziła kilkanaście tysięcy uczestników, którzy wśród śpiewów i okrzyków przemaszerowali z Jasnych Błoni do Katedry św. Jakuba, gdzie odbyła się uroczysta Msza Święta z możliwością podjęcia Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego.

Kwadrans po 15:00 po odmówieniu tradycyjnie już jak co roku Koronki do Miłosierdzia Bożego, XVI Szczeciński Marsz dla Życia wyruszył na ulice miasta. 6 nagłośnień, a przy każdym z nich grupa muzyczna wprowadzająca uczestników w dobry, marszowy nastrój. Z głośników popłynęły melodie hymnów z poprzednich lat i różnych innych piosenek, znanych już stałym bywalcom szczecińskiego marszu. Co chwilę dało się słyszeć okrzyki: „Uśmiech malucha – dodaje ducha”, „Życie to skarb, każdy jego wart” i wiele wiele innych. Podczas całego pochodu uczestnicy śledzili tzw. „Historię życia”, czyli odczytywane przez prowadzącego fakty biologiczne, związane z rozwojem nienarodzonego dziecka.

Dołącz do wydarzenia kliknij tu!

Tydzień 10. – moje ciało ma już miliony komórek i przybywa mi ponad 100 tys. nowych na minutę! Mogę połykać i ruszać językiem! Potrafię zacisnąć paluszki w piąstkę.

W tłumie można zobaczyć wiele młodszych i starszych osób, niektórzy idą w pojedynkę, inni parami, ze znajomymi lub całymi rodzinami. Wszyscy jednak idą w tym samym celu: aby świadczyć o fundamentalnej wartości życia od poczęcia do naturalnej śmierci.

Tak ogromne zaangażowanie szczecińskiej młodzieży w Marsz dla Życia jest niepodważalnym fenomenem na skalę ogólnopolską – zwraca uwagę Anna Piotrowska, rzecznik FMS – młodzi ludzie cenią sobie wiarygodność i jeśli widzą, że w organizację Marszu angażują się ludzie, którzy nie tylko ten jeden raz do roku świadczą o wartości życia, ale czynią to prze cały rok, pomagając, edukując i formując, to ci młodzi chcą być częścią takiego dzieła.

Tegoroczne hasło szczecińskiego Marszu dla Życia brzmi „Piękni od poczęcia” jakie niesie za sobą przesłanie?

Piękni od poczęcia są narodzeni i jeszcze nienarodzeni, pełnosprawni i niepełnosprawni, chciani i kochani, jak również ci, których początek życia nie spotyka się z miłością – tłumaczy ks. Tomasz Kancelarczyk. – Często zapominamy, że miarą wartości ludzkiego życia nie jest jego „przydatność” dla społeczeństwa, bo życie samo w sobie jest wartością fundamentalną, której nie należy niczym mierzyć. Jest pięknem samym w sobie i od poczęcia.

Pośród wielu transparentów, które zostały poniesione na Marszu znalazła się również encyklika Laudato Si papieża Franciszka przepisana przez uczniów wielu szczecińskich szkół. 200 metrowy materiał złożony z wielu zszytych fragmentów encykliki, miał zachęcać do zapoznania się z niezwykle istotną kwestią, którą poruszył Ojciec Święty, a mianowicie, że nieodzownym elementem ekologii, traktującej o szacunku do przyrody, jest obrona życia ludzkiego od samego poczęcia aż do naturalnej śmierci.

Dołącz do wydarzenia kliknij tu!

Przy okazji Marszu dla Życia jak co roku odbyła się zbiórka pieluch w ramach akcji „Pielucha dla Malucha”. Wszystkie przyniesione dary zostaną przekazane do Domu Samotnej Matki w Poczernienie, znajdującego się pod patronatem Fundacji Małych Stópek.

Trasa tegorocznego szczecińskiego Marszu dla Życia:

–  Jasne Błonia im. św. Jana Pawła II,

– pl. Armii Krajowej
– al. Jana Pawła II
– ul. Wielkopolska,
– Rondo Szarych Szeregów,
– al. Wojska Polskiego (prawa strona w kierunku Bramy Portowej),
– pl. Zwycięstwa (Brama Portowa)
– ul. Kard. St. Wyszyńskiego (prawa strona w kierunku Mostu Długiego),
– ul. Sołtysia,
– ul. Grodzka,
– pl. Orła Białego – Bazylika Archikatedralna p.w. św. Jakuba.

Szczeciński Marsz dla Życia, przebiegł bez zakłóceń, a według wstępnych szacunków policji, mogło w nim uczestniczyć blisko 20 tysięcy uczestników.

Dołącz do wydarzenia kliknij tu!

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować