Od zakazu aborcji do jej legalizacji. Kto pomógł Irlandczykom szybko zmienić poglądy?

Wyniki referendum w sprawie dopuszczalności aborcji w Irlandii zaskakują. Bo choć wszystkie sondaże przewidywały, że Irlandczycy opowiedzą się za liberalizacją przepisów, to nikt chyba nie spodziewał się tak dużej skali poparcia dla przerywania ciąży.

Z wcześniejszych badań opinii publicznej wynikało bowiem, że większość Irlandczyków opowie się jedynie za dopuszczalnością przerywania ciąży w przypadku zagrożenia życia i zdrowia matki oraz w sytuacji, gdy dziecko pochodzi z gwałtu. Mniej prawdopodobne wydawało się poparcie dla aborcji na życzenie. Jednak wyniki piątkowego referendumnie pozostawiają wątpliwości, że i w tym punkcie wygrali zwolennicy przerywania ciąży. W Irlandii zostanie dozwolona aborcja na życzenie do 12 tygodnia ciąży.

Z pewnością wyjaśnieniem mogą tu być zmiany cywilizacyjne postępujące od dawna w zachodnim świecie, w tym spadek autorytetu Kościoła katolickiego w Irlandiiwywołany m.in aferami z pedofilią w tle. Ale to wyjaśnienie tylko częściowe. Pytanie budzi bowiem tempo tych zmian. Warto przypomnieć, że w Irlandii dopiero w 1995 roku dopuszczono rozwody i to minimalną większością 50,3 proc. do 49,7 proc głosów. Z kolei zakaz aborcji od 1983 roku był umieszczony w konstytucji (tzw. ósma poprawka) i wówczas za takim rozwiązaniem opowiedziało się aż 67 proc. Irlandczyków.

Trochę światła na fenomen gwałtownej zmiany świadomości Irlandczyków rzucają dokumenty opublikowane w zeszłym roku przez DCLeaks. Z ujawnionych przez portal materiałów wynika, że Irlandia od dawna była celem szerokiej kampanii finansowanej z zewnętrznych źródeł. Świadczy o tym m.in. działalność założonej przez George Sorosa Fundacji Otwarte Społeczeństwo (OSF). Z wewnętrznej korespondencji OSF dowiadujemy się, że zwycięstwo zwolenników aborcji w Irlandii, a więc „w państwie, gdzie obowiązują jedne z najbardziej restrykcyjnych przepisów antyaborcyjnych, wpłynie na pozostałe kraje katolickie, takie jak Polska, i dostarczy dowodu, że zmiany, nawet w najbardziej konserwatywnych społeczeństwach, są możliwe.” Obiecujące było tu zwłaszcza zalegalizowanie w 2015 roku stosunkiem głosów 62 proc. do 38 proc. związków homoseksualnych, co – zdaniem OSF – dało „niepowtarzalną okazję, aby pchnąć do przodu kampanię” na rzecz legalizacji aborcji.

Jak wskazują irlandzcy działacze prolife w ostatnich trzech latach ruchy proaborcyjne otrzymały z zagranicy gigantyczne zastrzyki gotówki: oprócz Sorosa pokaźne dotacje przekazali m.in. amerykański milioner irlandzkiego pochodzenia Chuck Feeney, Fundacja Billa i Melindy Gatesów oraz Fundacja Forda. Jedna tylko Irlandzka Rada na Rzecz Wolności Obywatelskich (ICCL), która jeszcze kilka lat temu była marginalną organizacją z budżetem nieprzekraczającym 9 tys. euro, dysponuje dziś środkami powyżej 11 milionów euro (!).

Swoje zrobiło też odcięcie środowisk prolife od wielu platform i mediów społecznościowych, po tym jak Facebook i Google ogłosiły, że „zawieszają” publikację treści związanych z referendum w trosce o „uczciwy przebieg głosowania”. Bo choć oficjalnie blokada dotyczyła wszelkich – a więc również proaborcyjnych – treści, to w sytuacji, gdy większość tradycyjnych mediów oraz rząd agitowało za liberalizacją przepisów, ofiarą cenzury internetu padli głównie przeciwnicy legalizacji przerywania ciąży.

Warto na koniec rzucić okiem na zamieszczoną poniżej mapkę. Irlandia – tutaj zaznaczona na czerwono (zakaz aborcji) dołączyła właśnie do obozu zielonych (tj. państw o najbardziej liberalnych przepisach aborcyjnych). Do odwojowania pozostaje zwolennikom aborcji już tylko Polska i Malta (Wielka Brytania, Finlandia i Islandia dopuszczają aborcję z tzw. względów społecznych). Mapka ta daje nam również dość klarowną odpowiedź na pytanie, dlaczego zachodnia cywilizacja przegrywa dziś w Europie z muzułmańską.

autor: Konrad Kołodziejski
źródło: https://wpolityce.pl/swiat/396030-od-zakazu-aborcji-do-jej-legalizacji-kto-pomogl-irlandczykom-szybko-zmienic-poglady

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować