Eutanazja kolejnym krokiem Irlandii po aborcji?

W ubiegłym tygodniu, w obliczu historycznej aprobaty Irlandii dotyczącej aborcji w referendum konstytucyjnym, pojawia się projekt ustawy o zalegalizowaniu eutanazji. Młodszy minister John Halligan pracuje nad projektami aktów prawnych, które zostaną wprowadzone przez Dáila (niższa izba parlamentu Irlandii) w jego imieniu.

Nie jest jasne, czy ustawa sankcjonowałaby eutanazję, czy tylko wspomagała samobójstwo. Pan Halligan był podbudowany reakcją społeczeństwa na debatę o aborcji. Wykazali odwagę i współczucie, a sondaże wskazują, że poparliby prawo do śmierci – uważa.

Jest również zdania, że potrzebne jest Zgromadzenie Obywateli, podobne do tego, które poprzedziło niedawne referendum. Inny członek Dáil – Gino Kenny, socjalista, powiedział Irish Independent, że poprze Zgromadzenie Obywatelskie.

Kiedy tylko opadną emocje w tej kwestii [aborcja], myślę, że ogromna większość uznałaby za logiczne, aby wprowadzić  również zmiany przepisów dotyczących ludzi nieuleczalnie chorych. To jest wyraz współczucia. Obecnie ludzie jeżdżą do Szwajcarii, a niektórzy zażywają lekarstwa, które kupili w Internecie – tak dzieje się w Irlandii.

Eutanazja nadal nie jest palącym problemem w Irlandii, ale niektórzy obserwatorzy postrzegają ją jako kolejny naturalny krok. Przed referendum Ian O’Doherty, felietonista w Irish Independent napisał:

[…]eutanazja jest kolejnym wielkim problemem społecznym, z którym będziemy musieli się zmierzyć, nawet jeśli politycy nie są na to gotowi. Mamy starzejącą się populację, niesprawny system opieki zdrowotnej i podczas gdy irlandzkie hospicja robią naprawdę upokorzającą, niesamowitą pracę (jedni z największych, najbardziej przyzwoitych ludzi, jakich kiedykolwiek spotkałem, to ci, którzy opiekują się hospicjami w tym kraju), stajemy przed demograficzną bombą zegarową[…].

Moje ciało, mój wybór nie odnosi się tylko do aborcji, dotyczy nas wszystkich i każdego, kto kiedykolwiek oglądał walkę o życie ukochanej osoby przez wiele miesięcy. Taki ktoś wie, że wolałby aby jej bliski prędzej umarł, niż cierpiał i był podtrzymywany przy życiu wbrew swej woli.

źródło: https://www.bioedge.org/

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować