Chcą pomóc matkom na Ukrainie. Zbierają pieluchy dla maluchów [Radio Szczecin]

100 tysięcy pieluch na 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości dla polskich matek na Ukrainie. To akcja szczecińskiej Fundacji Małych Stópek.

Akcja rozpoczęła się kilka dni temu. Jak wylicza ksiądz Tomasz Kancelarczyk, prezes Fundacji, dotąd udało się zebrać 15 tysięcy pieluch. – Chcemy dotrzeć na te ziemie, gdzie jeszcze nie tak dawno tętniło polskie życie, aby udzielić pomocy w tych różnych trudnych sytuacjach. Mam nadzieję, że te pieluchy będą takim elementem przekonującym do tego, żeby urodzić dziecko – mówi ksiądz Kancelarczyk.

W akcję włączyli się także wolontariusze z Ukrainy. Wśród nich jest Jarosław, który od czterech miesięcy pracuje w Polsce na budowie i całe wynagrodzenie odkłada na paliwo do samochodu ciężarowego, którym pieluchy zostaną przewiezione do Drohobycza. – Chcę pomóc kobietom, które zostały same na Ukrainie, a idzie wojna – mówi Jarosław. – Chodzi o kobiety z małymi dziećmi, a także kobiety, które przez to że życie na Ukrainie jest teraz trudne, myślą o aborcji.

Pierwszy transport pieluch pojedzie do Drohobycza za dwa tygodnie. Osoby, które chcą pomóc, mogą dostarczać pieluchy do siedziby Fundacji Bractwa Małych Stópek przy ulicy Świętego Ducha 9 w Szczecinie.

Relacja:  Tomasz Duklanowski [Radio Szczecin]

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować