Argentyński senat za życiem. Porażka aborcjonistów!

Argentyński senat za życiem. Porażka aborcjonistów!

Wynikiem 38 do 31 na korzyść życia zakończyło się czwartkowe glosowanie w argentyńskim senacie. Odrzucono prawo przyzwalające na aborcję do 14 tygodnia ciąży. Jest to ostateczne odrzucenie aborcyjnej ustawy, chociaż propozycje zmian – już w nowym wydaniu – mogą zostać przedstawione w przyszłym roku.

Po burzliwej i wielogodzinnej debacie wiekszość parlamentarzystów opowiedziała się za odrzuceniem aborcyjnej ustawy. Mimo wszystko, nie jest to koniec batalii o życie nienarodzonych. Następny okres legislacyjny rozpocznie się w marcu 2019 r. Aborcjoniści zapowiadają kontynuowanie walki i nie składają broni. W Argentynie aborcja wciąż jednak dozwolona jest w sytuacji kiedy poczęcie nastąpiło w wyniku czynu przestępczego, oraz gdy ciąża zagraża życiu kobiety. W każdym innym przypadku prowadzone jest dochodzenie.

Wynik głosowania skomentował na Twitterze mec. Jerzy Kwaśniewski, prezes Ordo Iuris

źródło:  http://www.pch24.pl/argentynski-senat-za-zyciem–porazka-aborcjonistow-,62072,i.html#ixzz5NfMs8je6