Argentyński senat za życiem. Porażka aborcjonistów!

Wynikiem 38 do 31 na korzyść życia zakończyło się czwartkowe glosowanie w argentyńskim senacie. Odrzucono prawo przyzwalające na aborcję do 14 tygodnia ciąży. Jest to ostateczne odrzucenie aborcyjnej ustawy, chociaż propozycje zmian – już w nowym wydaniu – mogą zostać przedstawione w przyszłym roku.

Po burzliwej i wielogodzinnej debacie wiekszość parlamentarzystów opowiedziała się za odrzuceniem aborcyjnej ustawy. Mimo wszystko, nie jest to koniec batalii o życie nienarodzonych. Następny okres legislacyjny rozpocznie się w marcu 2019 r. Aborcjoniści zapowiadają kontynuowanie walki i nie składają broni. W Argentynie aborcja wciąż jednak dozwolona jest w sytuacji kiedy poczęcie nastąpiło w wyniku czynu przestępczego, oraz gdy ciąża zagraża życiu kobiety. W każdym innym przypadku prowadzone jest dochodzenie.

Wynik głosowania skomentował na Twitterze mec. Jerzy Kwaśniewski, prezes Ordo Iuris

źródło:  http://www.pch24.pl/argentynski-senat-za-zyciem–porazka-aborcjonistow-,62072,i.html#ixzz5NfMs8je6

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować