Wrażliwość to nie zapis w statucie organizacji

Przyznam się, że do napisania tych kilku słów skłoniła mnie sprawa ks. Stryczka opisana przez pewien portal. To medium informacyjne nie należy do tych, które bym cenił za wiarygodność i dlatego jeżeli są to pomówienia, powinno ponieść daleko idące konsekwencje. Jednak jeśli choć cześć z tego co przeczytałem, w umieszczonym tam artykule jest prawdą, to życzę księdzu Jackowi aby poniósł konsekwencje swoich czynów.

Jednakże nie chcę pisać o tej sprawie, ale o Fundacji Małych Stópek, którą kieruję. Nieraz jestem pytany o “przepis na powodzenie Małych Stópek”. Odpowiadam, czujemy położenie naszych podopiecznych, a jak czujemy to i działamy, bo ich problem staje się naszym problemem. Najczęściej jest tak, że to tylko ja znam wagę sprawy po kilkugodzinnych rozmowach i wsłuchiwaniu się w płacz moich rozmówczyń. Pozostała część zespołu fundacji zaledwie słyszy krótką relację, która tak naprawdę nie odzwierciedla sytuacji wymagających naszej interwencji. Nie odzwierciedla, no chyba że wyrażona jest moimi emocjami.

Ostatnio w gronie osób związanych z fundacją została zasygnalizowana potrzeba większego zrozumienia tych, którym pomagamy i nie chodzi tylko o prezesa fundacji, osobę bezpośrednio rozmawiającą ale także i tych którzy wykonują prace pomocnicze jak transport, magazynowanie, praca przy komputerze czy pakowanie i wysyłka pieluch. Po prostu potrzebna jest empatia całej fundacji i to ona ma mobilizować do jeszcze lepszego działania, fachowości i pozyskiwania kolejnych darczyńców, czyli kolejnych empatycznych osób, współczujących i rozumiejących trudne położenie innych.

Słyszałem o tym jak pracownicy firm dla podniesienia swoich walorów brali udział w różnego rodzaju surwiwalach, kreatywnych imprezach motywujących do jeszcze lepszej, jeszcze większej, jeszcze efektywniejszej pracy. Zespołowi mojej fundacji nie są potrzebne tego typu rozwijające szkolenia ale kontakt z osobami chorymi, biednymi z niepełnosprawnością fizyczną czy intelektualną. Już wiem gdzie wybierzemy się na …szkolenie pracownicze.

ks. Tomasz Kancelarczyk

Ps. Na dobrą sprawę wystarczy odejść od komputera wyjść z domu, samochodu, biura i rozglądać się, bo ci którzy potrzebują pomocy są wokół nas. Wrażliwych zapraszam do udziału w działaniach Fundacji Małych Stópek

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować